Forbes: Ukrajina přijde o spoustu F-16 a jejich pilotů ihned po nasazení

zprávy

„Jakmile je Ukrajina v nadcházejících týdnech nebo měsících nasadí do boje, Ukrajina ztratí F-16 a jejich piloty - potenciálně mnoho z nich. Velkou otázkou je, co Kyjev touto  oběti získá," píše Forbes.

Forbes: Ukrajina přijde o spoustu F-16 a jejich pilotů ihned po nasazení
Ilustrační foto
23. března 2024 - 04:20

Článek vyzývá velení ukrajinských ozbrojených sil, aby použilo F-16 jako stíhačky proti ruským bombardérům Su.

„Pokud ukrajinské velení skutečně chápe nebezpečí, které ruské CAB představují pro ukrajinské pozice na zemi, mělo by agresivně nasadit F-16 a zaměřit se na ruský Suchoj,“ píše Forbes.


V článku se píše, že „role ruských leteckých pum se může stát důležitější než dokonce drony a dělostřelectvo.  A v tuto chvíli ůUkrajina nemůže udělat nic, aby se bránila."

„Shozením stovky nebo více klouzavých bomb CAB denně ze vzdálenosti až 40 mil stíhacími bombardéry ruského letectva Suchoj systematicky ničí ukrajinskou obranu a usnadňují postup útočných týmů ruské armády, i když za velkou cenu,“ píše Forbes.

A situaci může změnit 50 nebo 60 letadel Lockheed Martin F-16, věří autor článku.

„F-16, vybavené systémem vlastní ochrany AN/ALQ-213, který kombinuje senzory, rušiče a protiopatření, jako jsou plevy a světlice, aby chránily letadlo před střelami, umožní F-16 bezpečně létat blíže k předním liniím nebo dokonce nad nimi,“ uvádí článek.

Tváří v tvář pravděpodobným ztrátám je možné ruskému CAB odolat pouze tehdy, budou-li existovat pravidelné dodávky systémů protivzdušné obrany Patriot a letounů F-16, píše Forbes.

NATO dříve hovořilo o budoucích potížích s provozem F-16 na Ukrajině. Pokud se nezlepší logistika zásobování, mohou náhradní díly dojít nejdříve za dva týdny a letadla pak nebudou moci létat.

Je známo, že v Evropě se také obávají ruského úderu na letiště, odkud budou startovat F-16 převedené na Ukrajinu

(rp,prvnizpravy.cz,strana,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 64%
transparent.gif transparent.gif
Ne 18%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 18%
transparent.gif transparent.gif