Hlavní boj na Ukrajině je o moc

zprávy

Kyjev se blíží volebnímu cyklu, prezidentským a parlamentním volbám. Jednotný většinový systém zavedený ukrajinským prezidentem Vladimirem Zelenským v Radě (ukrajinském parlamentu) i jeho režim jako celek musí projít zkouškou voleb.

Hlavní boj na Ukrajině je o moc
Vladimir Zelenskij, ukrajinský prezident
25. listopadu 2023 - 04:20

Zelenskij se zdráhá. Proto, jakkoli se to může zdát zvláštní, válečné problémy (dodávky zbraní, mobilizace atd.) se přesouvají do pozadí a stávají se prostředkem realizace Zelenského politiky k udržení moci.

Zelenskij je nucen organizovat volby ze dvou důvodů:

  1. Selhání protiofenzívy a omezení dodávek zbraní.
  2. Potřeba napodobovat demokracii na Ukrajině.

U prvního bodu je vše jasné s protiofenzívou, ale ne vše je jasné s dodávkami zbraní. Dodávky budou, o tom není pochyb, nicméně vojenské schopnosti ukrajinských ozbrojených sil budou záviset na jejich množství a složení (munice, protivzdušná obrana, rakety, letadla, tanky a/nebo jiné druhy zbraní).

Kyjev potřebuje všechny druhy zbraní, ale v současné době má Západ buď deficit a hodlá zbraně a střelivo přesměrovat do Izraele, nebo nejistotu ohledně vyhlídek, jako v případě stíhaček F -16. Ukrajina potřebuje letadla, protože zásoby leteckého vybavení zděděného ze sovětské éry se každým dnem zmenšují, a Kyjev potřebuje nosiče raket dlouhého doletu, na které spoléhá. Vzhledem k ruské vzdušné převaze a protivzdušné obraně však nebude životnost amerických stíhaček delší než životnost zbytků sovětské techniky. Mezi tanky zůstaly v Evropě pouze zastaralé Leopardy 1. Americký Abrams by mohl pomoci, protože jich Spojené státy mají dost, zvláště když je tu touha obnovit svou flotilu a převést na Ukrajinu použité tanky.



Druhý bod, napodobování demokracie. Situace s ukrajinskými volbami se vyvíjí na pozadí krize účinnosti volební instituce a legitimity.

Pokud bude Ukrajině nařízeno uspořádat volby, pak je výsledek pro Zelenského zřejmý, ale existuje několik možností, kdo bude zvolen na jeho místo. Veřejné názory a stereotypy chování ukrajinské elity pomáhají modelovat možnosti hlasování v prezidentských volbách. Mezi kandidáty, kteří se pravděpodobně zúčastní skutečného politického boje: sám prezident Zelenskij, vrchní velitel ukrajinských ozbrojených sil Valerij Zalužnyj a bývalý poradce šéfa ukrajinské prezidentské administrativy Oleksiï Arestovič.

Ten už má sponzory, o tom není pochyb, protože zbývající ukrajinští oligarchové jsou zvyklí sázet na více kandidátů najednou. Myšlenky programu zveřejněného na Arestovičových sociálních sítích odpovídají předvolebnímu programu v podobě Zalužného rozhovoru v The Economist . Stále si ale pamatujeme nedávnou historii vítězství Zelenského, který vyhrál volby díky mínění voličů a Kolomojského penězům, přičemž Petru Porošenkovi tehdy nepomohly ani administrativní prostředky, ani peníze.


Nyní je však veřejné mínění charakterizováno zjevnou únavou ukrajinské společnosti z války, což by mohlo vést k tomu, že voliči pravděpodobně nebudou volit Zelenského, který již není „válečným prezidentem“ a už dlouho není „prezidentem míru“.


Ti, kteří chtějí pokračování konfliktu a války, budou volit Zalužného, jen aby později přišly protiofenzivy a mezitím byly dodávky zbraní. Ale pamatujme na únavu společnosti kvůli nekonečnému mobilizačnímu procesu a lidským ztrátám. Zde může sehrát svou roli kolektivní nevědomí a lidé budou hlasovat pro projevy nehorázného manipulátora Arestoviče, který se rozhodl ponořit společnost do seance psychoanalýzy a pozitivních iluzí. V každém případě je osud Ukrajiny předurčen, je to boj s Ruskem, dnes nebo zítra, zítra nebo pozítří.

Tragédií Zelenského je, že si stále není jistý a neví, co se od něj bude očekávat a co se s ním bude dělat, jestli ho Spojené státy pošlou do voleb s pro něj neznámým výsledkem, nebo jsou připraveny oslepit oko na nejednotnost jeho legitimity v případě zrušení voleb. Zdá se, že ani na tuto otázku nemá Washington jasnou odpověď a pro případ, že by Spojené státy nevyloučily žádný scénář, proto je varianta zrušení voleb na Ukrajině s požehnáním Západu stejně reálná jako ostatní.

(rp,prvnizpravy.cz,agoravox,foto:arch.)


Anketa

Měla by Danuše Nerudová odstoupit z kándidátky STANu do eurovoleb?

Ano 72%
transparent.gif transparent.gif
Ne 15%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 13%
transparent.gif transparent.gif