Izrael na rozcestí. Vážné rozpory v taktických cílech

zprávy

Omezený pokrok Izraele v tažení proti Hamasu vyvolává pochybnosti v nejvyšším velení armády o proveditelnosti hlavních válečných cílů - vymýcení Hamasu a osvobození izraelských rukojmích zadržovaných v Gaze.

Izrael na rozcestí. Vážné rozpory v taktických cílech
Benjamin Netanjahu, premiér Izraele
21. ledna 2024 - 13:02

V rozsáhlém článku v The New York Times Ronen Bergman a Patrick Kingsley zhodnotili stav vojenského tažení Izraele, přezkoumali tajné izraelské bitevní plány a hovořili s několika vysokými vojenskými a civilními vůdci v Izraeli. Uvádíme stručný obsah, celý článek naleznete zde

Vojenští velitelé Izraele označili dva hlavní cíle vlády za vzájemně neslučitelné. K vymýcení Hamasu by armáda musela vést dlouhodobou válku, která by pravděpodobně stála životy rukojmích.

Po více než 100 dnech války vyvolává omezený pokrok Izraele v tažení proti Hamasu pochybnosti v nejvyšším velení armády o krátkodobé proveditelnosti hlavních válečných cílů země: vymýcení Hamasu a také osvobození izraelských rukojmích stále zadržovaných v Gaze.

Izrael nyní ovládá menší část Gazy, než původně předpokládal v bojových plánech z počátku invaze, které byly přezkoumány New York Times. To pomalejší tempo, než se očekávalo, vedlo některé velitele k soukromému vyjádření frustrace nad strategií civilní vlády pro Gazu a dovedlo je k závěru, že svobodu více než 100 izraelských rukojmích stále zadržovaných v Gaze lze zajistit pouze diplomatickými prostředky, nikoli vojenskými.

Dvojí cíle osvobodit rukojmí a zničit Hamas jsou nyní vzájemně neslučitelné, podle rozhovorů se čtyřmi vysokými vojenskými představiteli, kteří mluvili pod podmínkou anonymity, protože neměli povolení veřejně mluvit o svých osobních názorech.

Dále dochází ke střetu mezi tím, jak dlouhou dobu by Izrael potřeboval k úplnému vymýcení Hamasu - časově náročnému boji vedenému v síti podzemních tunelů skupiny - a tlakem, který na Izrael vyvíjejí spojenci, aby rychle ukončil válku vzhledem k narůstajícímu počtu civilních obětí. Generálové dále řekli, že protáhlý boj zaměřený na úplnou likvidaci Hamasu by nejpravděpodobněji stál životy izraelských rukojmích držených v Gaze od 7. října, kdy militanti Hamasu napadli Izrael, zhruba 1 200 lidí zabili a podle izraelských odhadů asi 240 zajali.

Hamas v listopadu propustil více než 100 rukojmích, ale uvedl, že ostatní propustí pouze v případě, že Izrael souhlasí s úplným ukončením nepřátelských akcí. Většina zbývajících rukojmích je pravděpodobně držena buňkami Hamasu, které se skrývají v podzemní pevnosti tunelů, jež se táhnou stovky mil pod povrchem Gazy.

Ve čtvrtek Gadi Eisenkot, bývalý náčelník armády, který nyní působí ve válečném kabinetu, odhalil rozkol uvnitř vlády, když v televizním rozhovoru řekl, že je "iluzí" věřit, že rukojmí mohou být zachráněni živí prostřednictvím vojenských operací.

„Situace v Gaze je taková, že válečné cíle dosud nebyly dosaženy," řekl pan Eisenkot, a dodal: „Pro mě to není dilema. Úkolem je zachránit civilisty, před zabitím nepřítele."

Tento strategický zmatek zesiluje, podle čtyř velitelů, frustraci vojenského velení nad nerozhodností izraelského civilního vedení. Velitelé uvedli, že alespoň částečně za vojenskou patovou situaci na bojišti může premiér Benjamin Netanjahu a jeho nejasný postoj k poválečnému plánu pro Gazu.



Pan Netanjahu dosud nevysvětlil, jak bude Gaza spravována po válce - a velitelé uvedli, že bez dlouhodobé vize pro území nemůže armáda činit krátkodobá taktická rozhodnutí o tom, jak dobýt části Gazy, které zůstávají mimo izraelskou kontrolu. Dobytí nejjižnější části Gazy, která sousedí s egyptskou hranicí, by vyžadovalo větší koordinaci s Egyptem. Ale Egypt je neochotný se zapojit bez záruk od Izraele ohledně poválečného plánu, řekli tři z velitelů.

Požádán o komentář, úřad pana Netanjahua uvedl v prohlášení, že "P.M. vede válku proti Hamasu s bezprecedentními úspěchy velmi rozhodným způsobem." V projevu ve čtvrtek pan Netanjahu slíbil dosáhnout "totálního vítězství nad Hamasem" a také zachránit rukojmí.

Izraelská armáda původně odmítla reagovat na komentáře velitelů. Po publikaci online v sobotu armáda vydala oficiální prohlášení, že nezná identitu velitelů, kteří hovořili s The New York Times, a že jejich názory "neodrážejí" stanovisko armády. Prohlášení dále uvádí: "Osvobození rukojmích je součástí válečných cílů a je nejvyššího významu."

Generálové se obávají, že dlouhodobá kampaň - bez poválečného plánu - by mohla erodovat zbývající podporu ze strany spojenců Izraele, což by omezilo jejich ochotu dodávat další munici. Zahraniční lídři jsou znepokojeni počtem obětí způsobeným izraelskou kampaňí: Válka si vyžádala více než 24 000 obětí v Gaze, podle zdravotnických úřadů v enklávě, což vyvolalo obvinění - která Izrael důrazně popírá - z genocidy. Gazské úřady neupřesnily, kolik z těchto obětí bylo bojovníků, ale izraelští vojenští činitelé uvádějí, že mezi oběťmi je více než 8 000 bojovníků.

Rodiny rukojmích se stávají hlasitějšími ohledně potřeby osvobodit své příbuzné prostřednictvím diplomacie, nikoli síly. Někteří rukojmí odvezení do Gazy byli od té doby prohlášeni za mrtvé - a zatím není jasné, zda byli omylem zabiti izraelskými silami nebo Hamasem.

Z více než 100 rukojmích osvobozených od začátku invaze byl pouze jeden zachráněn v záchranné operaci. Ostatní byli vyměněni za palestinské vězně a zadržované během krátkého příměří v listopadu.

Zaměřením svého úsilí na ničení tunelů riskuje vojenské velení chyby, které by mohly stát životy dalších izraelských občanů. Tři izraelští rukojmí byli již v prosinci zabití vlastními vojáky, přestože mávali bílou vlajkou a křičeli hebrejsky.

Psali jsme:

„V podstatě je to patová situace," řekl Andreas Krieg, expert na válku z King's College London. „Není to prostředí, kde byste mohli rukojmí osvobodit," dodal.

„Jestliže vstoupíte do tunelů a pokusíte se je osvobodit speciálními silami nebo jakkoli jinak, zabijete je," řekl Dr. Krieg. „Buď je zabijete přímo - nebo nepřímo, v pastech na miny nebo při přestřelce."

Mnoho tunelů bylo zničeno, ale pokud zůstanou zbývající tunely nedotčené, Hamas zůstane efektivně neporažen, čímž se sníží pravděpodobnost, že by skupina propustila rukojmí za jakýchkoli okolností krátkých příměří.

Zbývající alternativou je diplomatické urovnání, které by mohlo zahrnovat osvobození rukojmích výměnou za tisíce Palestinců vězněných Izraelem, spolu s ukončením nepřátelských akcí. Podle tří velitelů, kteří poskytli rozhovor pro The Times, by diplomatická cesta byla nejrychlejším způsobem, jak vrátit Izraelce zůstávající v zajetí.

Pro některé na izraelské pravici je omezený pokrok války výsledkem nedávného rozhodnutí vlády, po tlaku ze strany Spojených států a dalších spojenců, zpomalit tempo invaze.

Ale vojenští představitelé uvádějí, že jejich kampaň byla brzděna infrastrukturou Hamasu, která byla sofistikovanější, než předtím odhadovali izraelští zpravodajští důstojníci.

Před invazí úředníci předpokládali, že síť tunelů pod Gázou má až 100 mil délky; vůdce Hamasu v Gaze, Yahya Sinwar, tvrdil v roce 2021, že je to blíže 300 mil.

Vojenští představitelé nyní věří, že pod územím, které je v nejdelším bodě jen 25 mil, existuje až 450 mil tunelů. Pod Khan Younis samotným Izrael odhaduje, že existuje alespoň 100 mil průchodů rozložených ve více úrovních. A po celé Gaze se odhaduje, že existuje 5 700 šachet vedoucích do sítě, což činí síť tak obtížně odpojitelnou od povrchu, že se armáda přestala pokoušet zničit každou šachtu, kterou najde.

Lokalizace a vykopávka každého tunelu je časově náročná a nebezpečná. Mnoho z nich je podle izraelské armády nastraženo na pasti.

Psali jsme:

Jakmile se izraelské vysoce vycvičené komando dostane dovnitř, ztrácí většinu vojenské výhody, kterou má na povrchu. Tunely jsou úzké, často dost široké pouze pro průchod v jedné osobě. To znamená, že jakýkoliv boj v nich se redukuje na boj muže proti muži na krátkou vzdálenost. V předvečer izraelské invaze vojenské velení odhadovalo, že získá "operační kontrolu" nad městem Gaza, Khan Younis a Rafah - třemi největšími městy Gazy - do konce prosince, podle vojenského plánovacího dokumentu, který prohlédli The Times.

Ale do poloviny ledna Izrael stále ještě nezačal svůj postup do Rafah, nejjižnějšího města Gazy, a stále ještě nevytlačil Hamas z každé části Khan Younis, dalšího velkého města na jihu.

Po tom, co se armádě zdálo, že získala kontrolu nad severní Gazou na konci minulého roku, uvedla, že válka vstoupila do nové, méně intenzivní fáze. Generálové stáhli přibližně polovinu z 50 000 vojáků umístěných v severní Gaze na vrcholu kampaně v prosinci, a další odchody se očekávají do konce ledna.

Vzniklo tak mocenské vakuum na severu, které umožnilo bojovníkům Hamasu a civilním činitelům pokusit se znovu upevnit svou autoritu v této oblasti, což mnoho Izraelců, kteří doufali, že Hamas byl v oblasti zcela poražen, znepokojilo.

V úterý militanti Hamasu ze severní Gazy vypálili salvu asi 25 raket do izraelského vzdušného prostoru, což rozzuřilo Izraelce, kteří doufali, že po měsících války byly schopnosti Hamasu vypouštět rakety zničeny.

V posledních dnech se policisté a pracovníci sociálních služeb z vlády vedené Hamasem znovu objevili z úkrytu v městě Gaza a Beit Hanoun, dvou severních městech, a snažili se udržet každodenní pořádek a obnovit některé sociální služby, podle vysoce postaveného izraelského činitele, který mluvil anonymně, aby mohl diskutovat o citlivém tématu.

A vrchní vůdci Hamasu v Gaze - včetně pana Sinwara, Mohammada Deifa a Marwana Issy - stále zůstávají na svobodě.

Někteří izraelští politici tvrdí, že Izrael by mohl Hamas porazit rychleji a zachránit rukojmí, kdyby uplatnil větší sílu. Říkají, že větší agresivita by také mohla přimět Hamas k propuštění více rukojmích bez trvalého příměří.

„Měli bychom vyvíjet mnohem větší tlak," řekl Danny Danon, vysoký zákonodárce z vládnoucí strany pana Netanjahua, Likud. "Udělali jsme chybu, když jsme změnili způsob, jakým jsme operovali." Ale vojenští analytici tvrdí, že větší síla přinese málo. „Je to válka, která se nedá vyhrát," řekl Dr. Krieg.

„Většinou, když jste ve válce, kterou nelze vyhrát, si to v určitém okamžiku uvědomíte - a stáhnete se," dodal. "A oni to neudělali."

Pan Netanjahu říká, že je stále možné dosáhnout všech cílů Izraele a zamítl myšlenku ukončení války. „Ukončení války před dosažením cílů vysílá zprávu o slabosti," řekl ve svém projevu ve čtvrtek.

(jk, nytimes.com, screen: ABC News)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 67%
transparent.gif transparent.gif
Ne 17%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 16%
transparent.gif transparent.gif