Jan Campbell: Jak skupina G7 funguje?

zprávy

Pochopit, jak G-7 funguje, vyžaduje akceptovat, že se jedná o neformální a chráněné setkání a jednání malého klubu, píše v komentáři Jan Campbell.

Jan Campbell: Jak skupina G7 funguje?
Jan Campbell
28. června 2022 - 07:20

V žádném případě se nejedná o organizaci. Proč? G-7 totiž neprovozuje sekretariát a nemá pevný administrativní aparát. Jednou za rok, obvykle uprostřed roku, se hlavy států a předsedové vlád zemí G7 setkávají na několik dní v hostitelské zemi. Letos je to podruhé po roce 2015 v bavorském Elmau. Příští rok je na řadě Japonsko.

To, zda hlavy států spolu vycházejí, či nikoliv, má významný vliv na práci G7, protože skupina rozhoduje na základě konsensu, a ne většinou hlasů. S prezidentem Trumpem G7 masivně ztratila schopnost jednat. Dokazuje to skutečnost, že po summitu v roce 2018 americký prezident zrušil společný závěrečný dokument během zpátečního letu Air Force One - tweetem. Letošní summit pravděpodobně takový skandál mít nebude, přestože nikdo neví, zda se podaří udržet na uzdě Joe Bidena, a protože nehrozí žádné významné následky z osobnostních rozdílů účastníků. Všichni jsou v pasti fiktivní moci globalizace, imperiálního myšlení a pokrytectví.



Co lze očekávat od summitu

Moderní summity nemohou ignorovat slovo solidarita. Proto předpokládám, že solidarita s rozvojovými zeměmi bude v popředí programu. Proč? Mnoho rozvojových zemí již dnes trpí velkým počtem systémových krizí a nyní se přidávají důsledky sankcí a speciální vojenské operace RF na Ukrajině. Pokud se G7 nepodaří dát peníze za svá slova, pak nebude možné svázat nerozhodnuté v blokové formaci, která má být vytvořena, se praví v agendě s vágním cílem - Pokrok pro spravedlivý svět, vypracované hostitelem G-7. Na vrcholu agendy je ochrana klimatu a založení mezinárodního klimatického klubu. Olaf Scholz, který se touto myšlenkou již nějakou dobu zabývá, ji chce na summitu prosadit: Členové klubu by se měli zavázat, že do roku 2050 budou klimaticky neutrální a především že sladí své ceny CO₂. Rozum mi zůstává stát při pomyšlení na hodnocení odborníků, založených na faktech a dění ve světě.

Protože v květnu ministři pro rozvoj skupiny G7 vyhlásili Alianci pro globální potravinovou bezpečnost v reakci na krizi dodávek vyvolanou situací a děním na Ukrajině, očekávám, že téma bude posuzováno a ukončeno patřičnou rezolucí ze dvou důvodů: 1) Friederike Meister, německá ředitelka organizace Global Citizen vyzvala k finančním závazkům. Velké světové krize se zintenzivňují, ale finanční prostředky bohatých států na hospodářské oživení všech to neodrážejí…G7 musí nyní upřednostňovat investice v nejchudších zemích světa – nesmí se na ně zapomínat při rozhovorech o rozvoji světové ekonomiky a investicích do infrastruktury. Připomínám, že Meister požadovala závazek G7 investovat nejméně 0,7 % HDP do rozvojové spolupráce a humanitární pomoci, a že G7 tento desítky let starý slib nikdy nesplnila. V loňském roce bylo na rozvojovou spolupráci a humanitární pomoc vynaloženo pouze 0,32 %. 2) Ukrajina byla tématem v Elmau již v roce 2015. Návrat Ukrajiny na pořad jednání s distančním příspěvkem prezidenta Ukrajiny mj. dokazuje, že se od 2015 na Ukrajině nic nevyřešilo. Proto snaha Západu stanovit limity prezidentovi Putinovi ve skutečnosti oslábne.

Spolupředseda Zelených Omid Nouripour vyzval G7 přes Funke Media Group, aby poskytla větší podporu Ukrajině a zemím globálního Jihu před jejich setkáním v Elmau: Úkolem hospodářsky nejsilnějších demokratických průmyslových národů je stát společně a koordinovaně za ochranu svobody, demokracie a lidských práv. Proto musí být summit G-7 hlasitým hlasem a musí se dohodnout na konkrétních krocích. Summit G7 musí vyslat silný signál podpory, a to jak pro Ukrajinu, tak pro země globálního Jihu. Když čtu takové a podobné výzvy mocných fiktivních elit nevím, zda se smát, nebo plakat jako nemocné dítě.

Rozvojové organizace budou požadovat od G7 konkrétní finanční závazky a rozhodnutí. Indikuje to Dirk Bathe z Organizace World Vision Germany, který uvítal již zahájené iniciativy v boji proti hladu a změně klimatu. Požadujeme však konkrétní prohlášení o financování a konkrétní návrhy na realizaci těchto myšlenek, řekl německé tiskové agentuře a zdůraznil, že Prázdné sliby nenaplňují prázdné žaludky. Nepodložená oznámení změnu klimatu nezastaví.


Za to policie dnes úspěšně zastavila asi 4 000 odpůrců summitu v Mnichově. Podle rozhodnutí Správního soudu v Mnichově, demonstranti aliance Stop G7 Elmau mohou protestovat i bez vlastních toalet. Nemusí zřídit osm mobilních toaletních kabin na nádraží Garmisch-Partenkirchen - začátek a konec demonstračního pochodu plánovaného na nedělní odpoledne. Psi se nemohou demonstrace zúčastnit. Otázka: není za rozhodnutím soudu péče o zvířata?

(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 64%
transparent.gif transparent.gif
Ne 19%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif