McCaul: Proč USA a Izrael zaspaly útok Hamasu? Nevíme

zprávy

Předseda výboru pro zahraniční věci Sněmovny reprezentantů Michael McCaul řekl, že americká vláda si „není zcela jistá“, jak ona sama i Izrael „propásli“ předvídání překvapivého víkendového útoku palestinské skupiny Hamás proti židovskému státu.

McCaul: Proč USA a Izrael zaspaly útok Hamasu? Nevíme
Michael McCaul
13. října 2023 - 07:30

„Od administrativy jsme slyšeli, že se zdá, že došlo také k selhání zpravodajství. Nejsme si zcela jisti, jak jsme to přehlédli. Nejsme si zcela jisti, jak to Izrael přehlédl,“ řekl McCaul novinářům ve středu po uzavřeném informačním setkání s legislativy o konfliktu.

Hamás, militantní skupina podporovaná Íránem, spustila během víkendu víceúrovňový překvapivý útok proti Izraeli, napadla několik izraelských měst po souši, moři a ve vzduchu, zatímco z pásma Gazy vyslala salvu raket. Počáteční útok si vyžádal stovky obětí – většinou civilistů – a zranil tisíce dalších.

Bílý dům ve středu potvrdil, že v následném násilí zemřelo nejméně 22 Američanů a 17 Američanů je stále nezvěstných.

Okamžitě po útoku se objevily spekulace o potenciálním selhání zpravodajství v izraelské vládě, která vypadala poněkud nepřipravena na sérii útoků.


McCaul řekl, že byl informován, že Egypt varoval Izrael tři dny předtím, že „se může stát něco takového“, ale neposkytl více podrobností o tvrzení. „Víme, že to bylo plánováno možná již před rokem,“ řekl McCaul.

Rep. David Kustoff (R-Tenn.) prohlásil, že zpravodajství americké vlády „nás zklamalo“ a vyjádřil obavy z důsledků takového selhání na americkém území.

„Pokud naše zpravodajství selhalo a my jsme si toho nevšimli, mám obavy o naši vlastní vlast,“ řekl ve středu Kustoff. „Z dlouhodobého hlediska musíme zajistit, aby byl náš domov v pořádku a zabránit… abychom nezažili útok na našem území, jako to zažil Izrael v posledních dnech,“ informuje americký deník The Hill

Dříve tento týden se ministr zahraničí Antony Blinken vyhnul otázkám v nedělním ranním programu o tom, zda byl konflikt důsledkem selhání zpravodajství, ale zdůraznil, že USA a Izrael hodlají zjistit, co přehlédly, aby zabránily dalšímu překvapivému útoku.

Psali jsme:

V hodinách, které následovaly po sobotních útocích, Mark Esper, bývalý ministr obrany USA, řekl, že takové selhání zpravodajství bude mít víceúrovňový dopad na izraelskou vládu.

Konflikt si za pouhých několik dní vyžádal nejméně 2 300 obětí z obou stran, zatímco boje pokračují jak v Izraeli, tak v Gaze.

(jk, The Hill, foto: repro: Fox News)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 65%
transparent.gif transparent.gif
Ne 18%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif