Sanders: Obléhání Gazy je vážným porušením mezinárodního práva

zprávy

Ve středu kritizoval americký senátor Bernie Sanders (nezávislý za Vermont) izraelské síly za to, že odřízly elektřinu, potraviny, palivo a vodu pro více než 2 miliony obyvatel Gazy. 

Sanders: Obléhání Gazy je vážným porušením mezinárodního práva
senátor USA Bernie Sanders
12. října 2023 - 13:57

Senátor označil obléhání Gary Izraelem za "vážné porušení mezinárodního práva", které způsobí utrpení stovek tisíc dětí, píše americký deník The Hill

"Cílení na civilisty je válečný zločin, bez ohledu na to, kdo ho spáchá. Izraelem naprosté upírání potravin, vody a dalších potřeb Gaze je vážným porušením mezinárodního práva a způsobí pouze škodu nevinným civilistům," prohlásil Sanders, významný progresivní hlas v Kongresu a bývalý prezidentský kandidát.

Sanders pochválil Spojené státy za to, že "správně" nabídly podporu Izraeli v reakci na útoky militantů Hamasu, které si vyžádaly více než 1 000 obětí v Izraeli, ale trval na tom, aby izraelské obranné síly nezaměřily odvetu proti civilistům v Gaze.

"Musíme také trvat na zdrženlivosti izraelských sil útočících na Gazu a pracovat na zabezpečení humanitárního přístupu OSN. Nesmíme zapomenout, že polovina z dvou milionů lidí v Gaze jsou děti. Děti a nevinní lidé si nezaslouží být trestáni za činy Hamasu," dodal.

Izraelský ministr obrany Yoav Gallant v pondělí nařídil "úplné obléhání" Gazy a uvedl, že takové tvrdé taktiky jsou oprávněné proti "lidským zrůdám".


"Bojujeme proti lidským zrůdám a jednáme podle toho," prohlásil. "Nebude elektřina, žádné jídlo, žádná voda. Žádné palivo."

Militanti z Hamasu, politické skupiny, která kontroluje Gazu a je Spojenými státy uznána jako teroristická skupina, v sobotu zaútočili na Izrael. Videozáznamy zabíjení civilistů se široce šířily a po vpádu vzal Hamas i rukojmí.

Izraelské obranné síly od víkendu bombardovaly Gazu leteckými údery na budovy a klíčovou infrastrukturu.
Palestinské zdravotnické úřady varují, že nemocnice do čtvrtka vyčerpají palivo, a skupina Lékaři bez hranic uvádí, že nemocnice jsou již "přetíženy" obrovským přílivem zraněných civilistů. V Gaze zemřelo více než 1 000 lidí.

Sanders odsoudil brutální překvapivé útoky Hamasu na izraelské civilisty, kteří byli zavražděni na hudebním festivalu, při jízdě po silnici, čekání na autobusové zastávce nebo při běžném sobotním dopoledni doma jako "hrozné".

"Zastřelení mladých Izraelců na hudebním festivalu je obraz, který svět nezapomene," prohlásil.

Psali jsme:

Nicméně varoval, že útoky o víkendu "posílí extremisty na obou stranách" a pokračují "v kruhu násilí". Vyzval Spojené státy a jejich spojence, aby tlačily Izrael k minimalizaci civilních obětí při vojenské invazi do Gazy.
"V tuto chvíli se musí mezinárodní komunita soustředit na snížení humanitárního utrpení a ochranu nevinných lidí na obou stranách konfliktu," řekl dále. 

Označil útok Hamasu za "velký ústup od jakékoli naděje na mír a smíření v regionu - a spravedlnost pro palestinský lid".

Prohlásil, že útoky jen ztíží zlepšení podmínek obyvatel Gazy. "Pro mnohé není tajemstvím, že Gaza představuje vězení pod širým nebem, kde miliony lidí bojují o zajištění základních potřeb," prohlásil. "Terorismus Hamasu toto tragické postavení jen stíží věci řešit," doplnil závěrem. 

(jk, The Hill.com, foto: repro: cbs news)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 65%
transparent.gif transparent.gif
Ne 18%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif