Morawiecki: Norsko by se mělo o své zisky podělit s ostatními státy

zprávy

Přebytečné zisky Norska z ropy a plynu překročí sto miliard eur. To je nepřímo obětí Putinovy války. Je to nespravedlivé, měli by se podělit, řekl v sobotu na setkání s mladými lidmi premiér Mateusz Morawiecki. Vyzval mladé lidi, aby o tom „psali svým přátelům do Norska“.

Morawiecki: Norsko by se mělo o své zisky podělit s ostatními státy
Mateusz Morawiecki, polský premiér
13. září 2022 - 06:20

V sobotu se polský premiér zúčastnil akce „otázek a odpovědí“ během Národního kongresu dialogu mládeže. Řekl, že přebytek - přesahující roční průměr posledních let - zisky z ropy a plynu z „malé pětimilionové země, jako je Norsko , překročí sto miliard eur".

„Všichni jsme rozhořčeni Ruskem a právem. Loupež, bandité, zločinci a tak dále, ale dámy a pánové, mladí lidé, něco není v pořádku. Napište svým mladým přátelům do Norska. O tento přebytek, gigantický zisk by se měli podělit,“ apeloval premiér.



Obrátil se také na „milé norské přátele“. „To není normální. To není fér. Přiživuje se také – náhodně, samozřejmě, protože za tuto válku na Ukrajině nemůže Norsko – ale nepřímo se živí tím, co se děje. Během války způsobené Putinem,“ řekl Morawiecki.

„Měli by to rychle sdílet. Neříkám, že je to pro Polsko nutné. Pro Ukrajinu, pro ty nejvíce postižené touto válkou. Není to normální?“ dodal Morawiecki.

(rp,prvnizpravy.cz,polishnews,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 69%
transparent.gif transparent.gif
Ne 16%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 15%
transparent.gif transparent.gif