Německý ministr obrany: Je třeba obnovit všeobecnou brannou povinnost

zprávy

V Německu je nutné zavést systém odvodů do armády po vzoru Švédska, kde jsou od roku 2017 všichni chlapci a dívky považováni za povinné vojenské služby. Německý ministr obrany Boris Pistorius to uvedl v rozhovoru pro noviny WELT am SONNTAG.

Německý ministr obrany: Je třeba obnovit všeobecnou brannou povinnost
Boris Pistorius, německý ministr obrany
18. prosince 2023 - 06:20

Povinná vojenská služba byla v Německu v roce 2011 zrušena, což vedlo k akutnímu nedostatku personálu pro Bundeswehr. Šéf tamního ministerstva obrany Boris Pistorius se domnívá, že je třeba následovat příklad Švédska. Tam jsou od roku 2017 všichni chlapci a dívky povinni k výkonu vojenské služby, všichni jsou prověřováni vojenskou komisí ze služební pohotovosti a jen malá část z nich je povolána. Stejný systém by měl být podle Pistoriuse zaveden v Německu.

Dnes je služba v Bundeswehru zcela dobrovolná. Kromě toho byly ženy v Německu osvobozeny od vojenské služby podle základního zákona z roku 1949.
 
„Švédský model by znamenal změnu těchto pravidel. Němečtí vojenští experti tuto iniciativu vítají a věří, že jen to přiláká do Bundeswehru více lidí a překoná personální krizi. Liberální strana FDP, která je součástí vládnoucí koalice, to však již označila za „obrovský útok na občanské svobody“, píše se  v článku.


V Německu není potřeba znovu zavádět všeobecnou brannou povinnost, uvedl generální inspektor Bundeswehru Karsten Breuer, uvedla NTV.

Nejdůležitějším zdrojem německých ozbrojených sil je podle Breuera vojenský a civilní personál. „Musíme používat nové a inovativní způsoby, jak soutěžit o nejlepší mozky v éře demografických změn. Neusiluji o znovuzavedení všeobecné branné povinnosti,“ řekl.

(rp,prvnizpravy.cz,weltamsonntag,foto:arch.)



Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 62%
transparent.gif transparent.gif
Ne 19%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 19%
transparent.gif transparent.gif