Nová základna NATO v Rumunsku: Kruh se uzavírá

zprávy

Jedním z ospravedlnění používaných zeměmi NATO a většinou médií pro pokračující podporu Ukrajiny je tvrzení, že ruský prezident Vladimir Putin plánuje útok napříč Evropou.

Nová základna NATO v Rumunsku: Kruh se uzavírá
Ilustrační foto
22. března 2024 - 04:20

Ačkoli dokonce i bývalý šéf odboru NATO Hans Michael Rühle toto tvrzení věrohodně odsunul do říše bájí, protože Putin nemá ani vůli, ani vzdáleně vojenskou kapacitu pro tak dalekosáhlé ambice, lpí na něm vytrvale   Ve skutečnosti je to NATO, kdo sleduje expanzní kurz. V rumunském Mihail Kogalniceanu má vyrůst největší vojenská základna NATO v Evropě za 2,5 miliardy eur. Využita bude stávající základna rumunského letectva.

Na ploše 3000 hektarů bude rozmístěno přes 10.000 vojáků. Jeho součástí budou přistávací dráhy, zbrojní platformy, hangáry pro vojenská letadla i školy, školky, obchody a nemocnice.


To by mohlo nahradit Ramstein jako nejdůležitější vojenská základna USA v Evropě. „Základna Mihail Kogălniceanu se stane hlavní stálou vojenskou strukturou NATO v bezprostřední blízkosti konfliktu na Ukrajině. Je nepravděpodobné, že tento konflikt skončí letos, 2025 nebo 2026. Bude to pravděpodobně dlouhodobá válka,“ řekl rumunský vojenský a politický analytik Dorin Popescu. Nová základna má také zvýšit operační připravenost proti Rusku. Zdá se tedy, že je hotovou věcí, že v příštích letech nebudou podniknuty žádné vážné diplomatické iniciativy, které by ukončily nesmyslnější jatka na Ukrajině než kdykoli předtím. Jaderná eskalace pokračuje, je zničeno ještě více životů a obrovské množství peněz.

Slepá agrese


To odpovídá i potvrzení polského ministra zahraničí Radoslawa Sikorského, že je veřejným tajemstvím, že západní vojáci jsou na Ukrajině dlouho. „Jak řekl německý kancléř, na Ukrajině už jsou někteří vojáci z velkých zemí," řekl v rozhovoru pro tiskovou agenturu dpa. Na otázku, zda je problém, že kancléř Olaf Scholz mluvil o této záležitosti, Sikorski vysvětlil: „V polštině máme termín „Tajemnica Poliszynela", který popisuje tajemství, které každý zná." Zopakoval také, že Polsko nepošle na Ukrajinu pozemní jednotky, protože Ukrajina a Polsko jsou „jednou a stejnou zemí už 400 let“. To by „Rusům poskytlo příliš snadnou propagandistickou potravu. Takže bychom měli být poslední, kdo to udělá." Zároveň však přivítal krok francouzského prezidenta Emmanuela Macrona zachovat variantu vyslání pozemních jednotek na Ukrajinu. Putin nejprve anektoval Krym, pak rozpoutal válku v Donbasu na východě Ukrajiny a nakonec napadl Ukrajinu. „A bojíme se, jak to budeme řešit," posteskl si Sikorski.

Ve skutečnosti je příliš málo lidí, kteří se zajímají o způsob, jakým se věci dělají. V každém případě slepé válčení s cílem udržet válku, která je pro Ukrajinu dávno ztracenou, stále skrývá nebezpečí vlastního nezastavitelného tempa. Návrat k rozumu se v tuto chvíli zdá beznadějný, protože se zdá, že z pokračování této tragédie těží příliš mnoho vlivných sil.

(rp,prvnizpravy.cz,jouwatch,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 64%
transparent.gif transparent.gif
Ne 18%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 18%
transparent.gif transparent.gif