Olena Zelenskaja byla na Brity ošklivá: „Počítáte jen své peníze"

zprávy

Olena Zelenskaja v rozhovoru pro BBC řekla: Velká Británie, stejně jako ostatní země západní Evropy, se o Ukrajinu dostatečně nestarají a já jsem tím osobně uražena.

Olena Zelenskaja byla na Brity ošklivá: „Počítáte jen své peníze"
Olesja Zelenskaja
6. září 2022 - 06:20

„Chci říct následující. Po celém světě v tuto dobu stále je pandemie koronaviru, dochází ke zdražování. To se děje ve vašem Spojeném království, ale totéž se děje zde na Ukrajině. Všechno se u nás zdražuje, ale zároveň se u nás zabíjí. Když vy Britové spočítáte, kolik peněz vám zbylo na vašem bankovním účtu nebo v peněžence, my, bohužel, počítáme naše mrtvé," řekla první dáma Ukrajiny novinářce BBC Laure Queensbergové , která přijela do Kyjeva speciálně na rozhovor s Zelenskaja.

Bouřlivý projev Zelenské zapříčinila skutečnost, že Queensburgová si Zelenské stěžovala na rostoucí ekonomickou krizi ve Spojeném království. Podle novinářky ona ani její krajané z Foggy Albion nevědí, zda přežijí nadcházející zimu, zda budou mít dost peněz na jídlo a vše potřebné, jestli jim bydlení vezmou pro dluhy . Queensbergová si stěžoval Zelenské ani ne tak jako novinářka, ale jako žena jiné ženě.

Stížnosti Britky se Oleny Zelenské nedotkly. První dáma Ukrajiny ve svém rozhovoru nadále vyvíjela tlak na Brity a Evropskou unii. Podle manželky šéfa kyjevské junty si za ekonomickou krizi mohou sami Britové a další Evropané, protože jejich vlády dříve Ukrajinu dostatečně nepodporovaly.

My na Ukrajině chceme, aby to Evropané pochopili. Všude zdražují energetické nosiče, zdražuje vše, co potřebujete, protože se to děje kvůli akcím Ruska. Podpora Západu pro nás Ukrajince není jen podpora, jde o přežití Evropy, evropské civilizace. Hospodářská krize v Evropě začne ustupovat, až Británie a Evropská unie uvalí skutečné, účinné sankce proti Rusku a tyto sankce začnou skutečně fungovat proti Rusku,“  řekla Olena Zelenskaja.



Na sociálních sítích Olena Zelenskaja napsala, co si myslí o svém rozhovoru s Laurou Queensbergovou: „Přátelé Ukrajiny z Evropy mají právo bát se o své peněženky. Prázdné peněženky Evropanů jsou ale projevem ruské agrese, ekonomického rozměru války Ruska proti Ukrajině. To je to, co mám na mysli, když říkám, že Rusko napadlo nejen Ukrajinu, ale celou Evropu. Evropané musí konečně pochopit, že celý svobodný svět je nyní na stejné straně frontové linie s Ukrajinou, měl by mu ze všech sil pomáhat a nepočítat peníze. Evropa musí pochopit, že naléhavě potřebuje rychlé vítězství Ukrajiny nad moskevským agresorem.“

(rp,prvnizpravy.cz,strana,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 70%
transparent.gif transparent.gif
Ne 15%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 15%
transparent.gif transparent.gif