Orbán o rozpočtové krizi EU: Brusel chce peníze na migranty a válku

zprávy

EU chce navýšit svůj sedmiletý rozpočet – kvůli inflaci, rostoucím úrokovým sazbám a pokračující pomoci Kyjevu. Maďarský premiér to ostře kritizuje.

Orbán o rozpočtové krizi EU: Brusel chce peníze na migranty a válku
Viktor Orbán, maďarský premiér
8. října 2023 - 04:20

„Brusel chce utratit ještě více peněz na válku a na migranty,“ říká Orbán,„Maďarsko nebude podporovat neuvážené změny rozpočtu EU.“

Maďarský premiér na okraji mimořádného summitu předsedů vlád EU ve Španělsku zaútočil ostrou kritikou proti „byrokratům v Bruselu“.

„I když jsme tisíce kilometrů daleko, je odsud jasné, že v Bruselu je horko. Byrokraté dělají jednu chybu za druhou a teď je těžké to zamést pod koberec," je přesvědčen Orbán.


Orbán kritizoval finance: „EU hrozí nouzový rozpočet, protože utratila příliš mnoho peněz. Ve finančním plánování EU do roku 2020 nebyla zohledněna ani válka na Ukrajině, ani inflace. Nyní chce Evropská komise navýšit rozpočet o 66 miliard eur a EU parlament požaduje dalších deset miliard eur.“

Maďarská hlava státu kritizuje: „Uplynuly jen tři roky sedmiletého rozpočtu a Brusel se už snaží donutit členské státy, aby daly více peněz, protože chce dát Ukrajincům více peněz na válku a také na  migranty."

Pakt o migraci odmítnutý Orbánem byl prezentován jako „všelék“ na migraci – a nyní selhal. Ale „situace se zhoršuje, situace na hranicích je stále dramatičtější. V Maďarsku už migranti střílejí na naše pohraničníky na jižní hranici.“

Premiér také vystupuje proti ukrajinské politice a pokračující dodávce zbraní do Kyjeva: „V našem sousedství je válka a Brusel nyní přišel s nápadem dát Ukrajině bezpodmínečné válečné peníze na další čtyři roky. Místo příměří chtějí dodávky zbraní, místo míru by tyto peníze podpořily pokračující zabíjení. Maďarsko nedodává zbraně, chceme příměří a mír."



Byrokraté se kvůli volbám do EU bojí o svá místa


Nyní Brusel ztrácí kontrolu – a bojí se. Orban má tvrdá slova: „Za pár měsíců budou v Evropě volby a byrokraté místo toho, aby dělali svou práci, už dávají pozor na to, co se s nimi stane, s jejich prací a kariérou. Jsou sobečtí."

Viktor Orban se staví proti současným unáhleným plánům na rozšíření rozpočtu EU: „Maďarsko v takové situaci nemůže za žádných okolností podpořit ukvapenou, neuváženou změnu rozpočtu. Musíme přimět byrokraty v Bruselu, aby se vrátili ke svým stolům a dělali svou práci pořádně!“

(rp,prvnizpravy.cz,express,foto:arch.)



43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 65%
transparent.gif transparent.gif
Ne 18%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif