P.C.Roberts:Vystupuje nad obzor genocida Palestinců či porážka Izraele?

zprávy

Izrael hovoří jednoznačně: Izrael přisahá, „že usekne hlavu hada a zahájí útok proti Iránu, jestliže  Hizballáh vstoupí do války na straně Hamásu“

P.C.Roberts:Vystupuje nad obzor genocida Palestinců či porážka Izraele?
Paul Craig Roberts, americký publicista
27. října 2023 - 03:20
             
Zatím však takto nekompromisně mluví jen izraelský ministr hospodářství a nikoli velitel vojenský či Netanjahu. Izraelská armáda se osvědčila při vraždění dětí, žen a starých mužů, a z bezpečné vzdálenosti a s pomocí bomb a raket též při ničení sociální infrastruktury, jako jsou nemocnice, ale bojová schopnost izraelské armády a její schopnost přinášet oběti je sporná.


Při střetu s Hizballáhem před několika lety byla izraelská armáda poražena a její pozemní invaze do Gazy se stále odkládá. Izraelci tvrdí, že pro své vojáky nemají dost neprůstřelných vest a Amerika jim k napadení Gazy musí dát též více peněz, zatímco proizraelský Bidenův režim vyjadřuje své znepokojení nad skutečností, že Izrael nemá k vyslání svých pozemních sil do Gazy žádný  proveditelný plán. Bidenův režim navíc zpochybňuje, zda Izraelské obranné síly (IDF), jsou vůbec schopny militantní skupinu Hamás vyhladit.



Existují též obavy, že jakmile se izraelská armáda ocitne v Gaze, Hamás ji zde zadrží, a Hizballáh za zády IDF zbytek Izraele obsadí. Netanjahu nyní Hizballáhu hrozí jadernými zbraněmi, avšak jejich použití by Izrael ve světě izolovalo.

Pochybnosti o úspěchu Izraele jsou tedy oním skutečným důvodem, proč k žádné izraelské invazi do Gazy zatím nedošlo. Možným výsledkem by totiž mohlo být i zničení Izraele a následný mír na Blízkém výcodě, což by nelibě nesl zvláště vojensko-bezpečnostní komplex USA i američtí neokonzervativci.

(rp,prvnizpravy.cz,pcroberts,překlad: Lubomír Man,foto:arch.)

 




Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 62%
transparent.gif transparent.gif
Ne 19%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 19%
transparent.gif transparent.gif