Pákistán zahájil raketové útoky na Írán

zprávy

Pákistán zahájil raketové útoky na íránské území. V důsledku toho zemřelo na hranicích zemí sedm lidí, kteří nebyli íránskými občany.

Pákistán zahájil raketové útoky na Írán
Ilustrační foto
18. ledna 2024 - 07:30

Informovaly o tom světové agentury s odvoláním na Alirezu Marhamati, zástupce guvernéra íránské provincie Sistan a Balúčistán pro otázky bezpečnosti a vymáhání práva.

Dnes kolem 4:30 (místního času) bylo slyšet několik explozí... Jedna z našich pohraničních vesnic byla zasažena raketovým útokem z Pákistánu... Tři ženy a čtyři děti byly při tomto incidentu zabity, které nebyly íránskými občany,“ řekl Marhamati.

K dalšímu výbuchu podle něj došlo u města Seravan v provincii Sistan a Balúčistán, žádné oběti tam nebyly.

Média s odvoláním na pákistánského zpravodajského činitele také píší, že pákistánská armáda provedla údery na íránské území zaměřené na „protipákistánské skupiny“. Do vzdušného prostoru republiky přitom vstoupilo pákistánské letectvo.

Podle zpráv médií nebyla během útoku íránská protivzdušná obrana funkční. Nelze tedy vyloučit koordinovanou akci, která však není oficiálně potvrzena.

Připomeňme, že 16. ledna zasáhly Islámské revoluční gardy poprvé Pákistán. IRGC používaly balistické střely a drony. Cílem úderu byla hlavní základna teroristické skupiny Jaysh al-Adl, která se nachází v pákistánské provincii Balúčistán sousedící s Íránem.

Podle zpráv z tisku zabil úder předsedu Rady bezpečnosti Demokratické strany iráckého Kurdistánu Sulejmana Amina Nadera.

Islámábád útok Teheránu ostře odsoudil, odvolal svého velvyslance a pohrozil odvetnými opatřeními.

(rp,prvnizpravy.cz,strana,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 64%
transparent.gif transparent.gif
Ne 19%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif