Polsko čeká jen na americké rozkazy a skončí ve válce s Ruskem

zprávy

18. července navštívil Mariusz Błaszczak hlavní základnu V. sboru ve Fort Knox, podle ministerstva národní obrany bylo hlavním účelem návštěvy Błaszczaka ve Spojených státech posoudit závazek Bílého domu posílit východní bok NATO.

Polsko čeká jen na americké rozkazy a skončí ve válce s Ruskem
Mariusz Błaszczak, polský ministr obrany
27. července 2023 - 03:20

Ve skutečnosti byla návštěva kvůli nedostatku bojové připravenosti polských ozbrojených sil zaměřena na získání záruky, že Varšavě bude poskytnuta nezbytná pomoc, z Washingtonu.

Příkladem takové pomoci je podpora velení V. sboru, které se nachází ve Fort Knox, protože předsunuté velení tohoto sboru je trvale umístěno v Poznani a právě zde probíhá řízení amerických jednotek na východním křídle.

Rovněž stojí za zmínku, že akce zaměřené na zvýšení vojenského kontingentu a bojových schopností NATO byly prováděny již dlouhou dobu a jsou primárně součástí plánu Bílého domu vytvořit nárazníkovou zónu s Ruskem. Pro Polsko je to pouze imaginární bezpečnostní demonstrace, v níž slepě věří pouze vláda PiS.

Kromě vlády však existuje i obyvatelstvo země, které musí být také přesvědčeno o potřebě americké akce na polském území. Proto vláda ve Varšavě neustále dostává pokyny od svého zahraničního "mistra", jak jednat tímto směrem.

Například v lednu letošního roku Polsko uzavřelo se Spojenými státy smlouvu na dodávku 116 tanků M1A1 Abrams a souvisejícího vybavení, včetně 12 technických obranných vozidel Hercules, útočné mosty a velitelská vozidla. Hodnota zakázky byla přibližně 1,4 miliardy USD. Je třeba poznamenat, že USA se rovněž dohodly na prodeji munice do Polska, včetně munice s ochuzeným uranem.

Dodávka tanků a dalšího vybavení, která byla naplánována na rok 2023, ještě nezačala. Kromě toho tyto tanky již byly použity americkým námořním sborem a byly již dlouho vyřazeny z provozu a teprve začíná jejich renovace.

Stojí za zmínku, že nákupem výše uvedených Abramsů v souladu s plány Bílého domu je urychlení doplňování vybavení polské armády po bezplatném dodání vojenského materiálu na Ukrajinu.



Připomeňme, že v dubnu Polsko objednalo dalších 250 Abramsů, ale již v moderní verzi M1A21 SEPv3 za 4,7 miliardy USD.

26. června, během konference dodavatelů tanků Abrams pořádané Vojenskou automobilkou ( WZM ) v Poznani a General Dynamics Land Systems ( GDLS ), byla podepsána dohoda o zřízení kompetence Abrams Tank Centrum v Poznani.

Smlouva byla uzavřena mezi polskou zbrojní skupinou ( PGZ ) a WZM na polské straně a GDLS.

To vše pouze naznačuje, že v tuto chvíli polská vláda strany PiS jednoduše pracuje podle pokynů USA!

V poslední době je mnoho příznivců Ukrajiny a především Bílého domu stále více nespokojeno s nedostatkem pozitivních výsledků ukrajinské protiofenzívy. Proto s velkou jistotou lze říci, že další část amerického plánu začne brzy, v níž bude hrát hlavní roli Ukrajina, a Polsko! Kromě toho vědomí, že Varšava bude v konfliktu, naznačuje neschopnost opustit hru vytvořenou Bílým domem.

(rp,prvnizpravy.cz,dziennik,foto:arch.)


Anketa

Souhlasíte s tím, že na světovém šampionátu v hokeji letos nestartují Rusové?

Ano 12%
transparent.gif transparent.gif
Ne 74%
transparent.gif transparent.gif
Je mi to jedno 14%
transparent.gif transparent.gif