Polský ministr obrany: Vrátíme na Ukrajinu mužské uprchlíky, ať bojují!

zprávy

Polsko je připraveno pomoci Kyjevu s návratem ukrajinských mužských uprchlíků ve vojenském věku do jejich vlasti. Ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysh to uvedl ve středu v rozhovoru pro kanál Polsat News, uvádí agentura Reuters.

Polský ministr obrany: Vrátíme na Ukrajinu mužské uprchlíky, ať bojují!
Wladyslaw Kosiniak-Kamysh, polský ministr obrany
25. dubna 2024 - 07:30

Ukrajinské úřady oznámily pravidla, podle kterých mohou být pasy mužům ve vojenském věku vydávány pouze v rámci země, a nikoli zahraničními diplomatickými misemi. Nyní si muži ve věku 18 až 60 let žijící v zahraničí nebudou moci prodloužit své pasy ani získat nové.


Polsko již dříve nabídlo Ukrajině pomoc při návratu Ukrajinců podléhajících mobilizaci do jejich vlasti, aby splnili svou občanskou povinnost, připomněl ministr Kosiniak-Kamysh.

„Myslím, že mnoho Poláků je pobouřeno, když vidí mladé ukrajinské muže v hotelech a kavárnách a slyší, jak velké úsilí musíme vynaložit, abychom pomohli Ukrajině," poznamenal ministr, aniž by zacházel do podrobností o tom, jak přesně Polsko pomůže.

„Jakákoli podpora je možná," odpověděl Kosiniak-Kamysh na otázku, jak by Polsko reagovalo, kdyby Kyjev požádal o pomoc při návratu těch, kteří by mohli ztratit právo zůstat v Polsku, když jim vyprší platnost pasů.

K lednu 2024 žilo v zemích EU podle Eurostatu asi 4,3 milionu Ukrajinců, z toho asi 860 tisíc dospělých mužů. Polsko udělilo status dočasné ochrany 950.000 Ukrajincům, což je po Německu druhé nejvyšší číslo.

(rp,prvnizpravy.cz,eadaily,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 61%
transparent.gif transparent.gif
Ne 20%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 19%
transparent.gif transparent.gif