Projev Joe Bidena v OSN? Divadelní, ale prázdný

zprávy

V rámci velkolepého divadla letošního Valného shromáždění OSN pronikavě zklamal projev prezidenta USA Joea Bidena, který byl především prázdným slovníkem.

Projev Joe Bidena v OSN? Divadelní, ale prázdný
Joe Biden, americký prezident
27. září 2023 - 10:06

Joe Biden se snažil využít Valného shromáždění k zdůraznění "globálního vedení" USA. Stejně jako v loňském roce se jeho zvolený důraz zaměřil úzkým pohledem na konflikt na Ukrajině, čímž posiloval spojenectví s vybranými partnery.

Bidenův nepřiměřený důraz na konflikt na Ukrajině v jeho projevu z 19. září byl výrazně ovlivněn jeho domácí politickou situací. Demokrat se potýká s významnými problémy souvisejícími s přijetím výdajových zákonů a čelí nízkým hodnotícím průzkumům, zatímco bývalý prezident Donald Trump se v průzkumech veřejného mínění vynořuje jako favorit republikánů pro prezidentské volby v roce 2024.

Toto zaměření na ukrajinský konflikt je využíváno jako strategická rozptýlení nebo pokus o posílení jeho vůdčího obrazu uprostřed těchto naléhavých domácích problémů a znovu se objevujícího politického rivala.

Na Valném shromáždění OSN se Biden rozhodl upřednostnit krizi Rusko-Ukrajina, zatímco záměrně přehlížel hlavní téma "obnovy důvěry a znovuzapálení globální solidarity."

Prioritizací ukrajinské krize zdánlivě posiloval svazky s vybranými spojenci a využíval tuto problematiku k očernění a vyvíjení tlaku na jiné země, nepřímo využívajíc Valné shromáždění jako nástroj k prosazování své geopolitické agendy.


Ačkoli se krátce věnoval dalším tématům, jako je změna klimatu, restrukturalizace Rady bezpečnosti OSN, íránský jaderný program a palestinsko-izraelský konflikt, jeho hlavní důraz zůstal pevně na konfliktu na Ukrajině.

Biden věnoval také čas diskuzi o otázkách souvisejících s rozvíjejícím se globálním jihem a vztahy mezi Čínou a USA. Nicméně pod svítilnami reflektorů zůstává Bidenova agenda týkající se potřeb rozvoje globálního jihu na letošním Valném shromáždění OSN předvídatelně a neinspirativně.

Jeho návrhy, obalené v klišé a bez podstaty, sotva škrábaly na povrch naléhavých výzev, kterým čelí rozvojové země. Tímto kalkulovaným odklonem Biden nechtěně sděloval zprávu globálnímu jihu: upřímný zájem Washingtonu o pomoc těmto národům zůstává sporný, čímž se udržuje dojem lhostejnosti vůči podpoře nejzranitelnějších obyvatel světa.

Avšak uprostřed těchto divadelních kousků se Bidenovi podařilo skrýt jeho spíše prázdné návrhy na řešení rozvojových potřeb globálního jihu - hlavního tématu letošního Valného shromáždění OSN. Odklonem pozornosti shromáždění Biden jasně sdělil globálnímu jihu, že závazek Washingtonu pomáhat rozvojovým zemím výrazně chybí.

Bidenovo neuznání toho, že ukrajinská krize, ačkoli je naléhavou otázkou, není hlavním tématem většiny rozvojových zemí na Valném shromáždění, odráželo nesprávný přístup. Tyto země se obrací k OSN, aby řešily své naléhavé rozvojové problémy, ne aby přihlížely, jak USA zneužívají platformu k šíření neshod a k narušení jednoty, což může vyvolat nelibost mezi zeměmi globálního jihu. Navzdory jeho chlubivým prohlášením o globálním vedení USA chyběly Bidenovi zjevně podstatné návrhy na pokrok v rozvojové agendě pro globální jih. Jeho vágní výzva všem, aby "udělali více" k urychlení pokroku v cílech udržitelného rozvoje OSN, neodpovídala konkrétnímu potřebnému kroku. To vyvolává otázky o upřímnosti závazku jeho administrativy ke globálnímu rozvoji a solidaritě, což mnohé vede k skepticismu ohledně jeho vůdcovství na světové scéně.

Psali jsme:

Stejně tak v otázce vztahů mezi Čínou a USA se Biden zdál být velmi nejasný. Od svého nástupu do úřadu na začátku roku 2021 zdánlivě následoval playbook svého předchůdce, Trumpa, kladouc důraz na prioritizaci soutěže s Čínou v rámci zahraniční politiky USA.

Přesto při nedávném projevu naznačil, že Washington má v úmyslu vyvarovat se přímé konfrontace s Pekingem. "Spojené státy se budou chovat jako rozumný lídr. Nehledáme konflikt. Nehledáme studenou válku. Nežádáme žádný národ, aby si vybral mezi Spojenými státy nebo jakýmkoli jiným partnerem," řekl.

Nicméně nedávné akce administrativy Joea Bidena vyprávějí odlišný příběh. Tento výrazný rozpor mezi slovy a činy vyvolává vážné pochybnosti o skutečné povaze cílů zahraniční politiky USA a o spolehlivosti Washingtonu v řízení vztahů s Čínou. Vytváří atmosféru skepticismu o směru, kterým se bilaterální vztahy ubírají.

Biden hovořil o potřebě spolupráce mezi Pekingem a Washingtonem v otázkách klimatu, upozorňuje na nedávné přírodní katastrofy, jako jsou ničivé vlny horka, trvalá sucha a katastrofální záplavy po celém světě. Představil tyto události jako "momentku", ilustrující důvody pro větší spolupráci mezi Pekingem a Washingtonem k ochraně planety před ničivými účinky změny klimatu.

Psali jsme:

Z faktického hlediska, s ohledem na nedávný velmi zajímavý postoj USA, tento důraz na spolupráci naznačuje hlubší obavy z americké závislosti na Číně. Odkazuje to k narativu, v němž se zdá, že vedení USA ustupuje a vzdává se své role v řešení globálních výzev. Udržování dialogu a spolupráce mezi Čínou a USA v oblasti změny klimatu má obrovský význam pro oba národy i pro celou globální komunitu.

Čína opakovaně vyjádřila svou připravenost zvýšit komunikaci, prohloubit spolupráci s USA a společně pokročit v řízení klimatu, čímž by sehrála větší roli v lidském rozvoji. Klíčovým problémem je však skutečnost, že se zdá, že administrativa Joea Bidena postrádá politickou odhodlanost důvěřovat Pekingu a postupovat v těchto klíčových globálních výzvách. Toto vnímané váhání vyvolává obavy z vyhlídek na smysluplnou spolupráci při řešení naléhavých otázek na světové scéně.

(böhm, chinadaily.com, foto: repro: france24)


Anketa

Souhlasíte s tím, že na světovém šampionátu v hokeji letos nestartují Rusové?

Ano 14%
transparent.gif transparent.gif
Ne 72%
transparent.gif transparent.gif
Je mi to jedno 14%
transparent.gif transparent.gif