Putin k vůdcům G20: Diplomatická hra nebo čistá upřímnost?

zprávy

Ruský prezident Vladimir Putin ve středu skupině vůdců předních světových ekonomik G20 řekl, že je třeba přemýšlet o tom, jak zastavit tragédii války na Ukrajině a že Moskva nikdy neodmítla účast na mírových rozhovorech s Kyjevem.

Putin k vůdcům G20: Diplomatická hra nebo čistá upřímnost?
Vladimir Putin, ruský prezident
23. listopadu 2023 - 06:20

Putinovo rozhodnutí poslat vojáky na Ukrajinu loni v únoru vedlo k nejsmrtelnějšímu konfliktu v Evropě od druhé světové války a největší konfrontaci mezi Ruskem a Západem od studené války.

Putin poprvé od začátku války oslovil vůdce G20 a promluvil k projevům některých vůdců, kteří řekli, že byli šokováni ruskou agresí na Ukrajině. „Ano, samozřejmě, vojenské akce jsou vždy tragédie," řekl Putin na virtuální schůzce skupiny G20, kterou svolal indický premiér Narendra Modi, současný předseda skupiny G20.

„A samozřejmě musíme přemýšlet o tom, jak zastavit tuto tragédii. Mimochodem, Rusko nikdy neodmítlo mírová jednání s Ukrajinou,“
dodal Putin.

Vysoký ruský představitel včera řekl, že Moskva nemůže koexistovat se současnou vládou v Kyjevě a bude pokračovat ve speciální vojenské operaci, kterou nazývá demilitarizací Ukrajiny.

Rusko ovládá téměř pětinu Ukrajiny

Ukrajina se zavázala bojovat, dokud její území neopustí poslední ruský voják, a její západní spojenci prohlásili, že budou nadále podporovat Kyjev.


Kromě Krymského poloostrova, který Moskva anektovala v roce 2014, ovládá Rusko téměř pětinu území Ukrajiny. Putin tvrdí, že území je nyní součástí Ruské federace. Letošní ukrajinské protiofenzívě se nepodařilo dosáhnout výrazných územních zisků proti dobře umístěným ruským silám.



Putin: Situace v globální ekonomice vyžaduje zvážení názorů různých států

„Významný podíl globálních investic, obchodu a spotřebitelské aktivity se přesouvá do asijských, afrických a latinskoamerických regionů, kde žije většina světové populace,“ uvedl ruský lídr.

„Nyní situace v globální ekonomice a ve světě jako celku vyžaduje kolektivní, konsensuální rozhodnutí, která odrážejí názor drtivé většiny mezinárodního společenství, rozvinutých i rozvojových zemí,“ řekl Putin.

Ruský vůdce poukázal na to, že svět prochází procesy radikální transformace.

„Turbulence na trzích narůstají. Chronické problémy se zhoršují v mezinárodním finančním sektoru, v oblasti energetické a potravinové bezpečnosti,“ uvedl.

Putin upozornil své kolegy z G20 na skutečnost, že Rusko pokračuje ve vývozu potravin.

„Rusko plní všechny své závazky v této oblasti [potravinová bezpečnost] a zůstává jedním z největších vývozců potravin,“
řekl.

Putin také oznámil zahájení bezplatných dodávek ruského obilí do Afriky.

„Chci vás dnes informovat, že první lodě s volným ruským obilím byly odeslány do Afriky, zejména do zemí v nouzi,"
řekl.

(rp,prvnizpravy.cz,informer,tass,foto:arch.)


Anketa

Měla by Danuše Nerudová odstoupit z kándidátky STANu do eurovoleb?

Ano 72%
transparent.gif transparent.gif
Ne 15%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 13%
transparent.gif transparent.gif