Roček: Dezinformátorka perlila o summitu G20

zprávy

Jedna Kristýna na aktualne.cz 8.3. 2023 napsala čtvrtpravdu jako za komoušů. Pod titulkem „Výsměch Lavrovovi obletěl svět. Nejde jen o obyčejný "trapas", soudí Američané“ psala o politické žvanivé souloži na summitu G20 v indickém Dillí.

Roček: Dezinformátorka perlila o summitu G20
František Roček, publicista
10. března 2023 - 07:20

Publicista František Roček v komentáři pro Prvnizpravy.cz upozorňuje, že autorka uveřejnila v článku účelově jenom část informací, aby zesměšnila ministra zahraničí Ruska Lavrova, ačkoliv realita byla jiná. Za komoušů se takto pomlouvalo NATO.

Čtvrtpravda


Aktuální Kristýna napsala: „Hlasitý výsměch, který si ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov vysloužil na summitu G20 v indickém Dillí, jen naznačuje, že Moskva tvrdě prohrává svou informační válku, uvedl v pondělí mluvčí amerického ministerstva zahraničí Ned Price. Bouřlivá reakce na Lavrovova slova jen podle něj dokazuje, že si celý svět uvědomuje, kdo je za válku zodpovědný a mohl by ji tím pádem ukončit. Incident s ruským šéfem diplomacie, který se odehrál minulý týden při jedné z diskusí na summitu G20, Price komentoval na pondělní tiskové konferenci na půdě amerického ministerstva zahraničí…“

Na theguardian.com 4. 3. 2023 jsme se mohli dočíst něco jiného než u aktuální Kristýny: „…Publikum se nesmálo všemu, co Lavrov řekl. Když byli dotázáni na "dvojí metr" západní vojenské intervence, publikum jeho odpovědi tleskalo. „Zajímali jste se v těchto letech o to, co se děje v Iráku, co se děje v Afghánistánu? Ptali jste se Spojených států a NATO, zda jsou si jisti tím, co dělají?" zeptal se…“



Poučení z krizového vývoje

Aktuální (.cz) bláboly od Kristýny jsou v kontrastu též s povídáním od autorky – Melissy Conley Tylerové z 6.3. 2023 (asiatimes.com). Ta v článku uvedla:

„Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov se o víkendu dostal na titulní stránky novin, když jeho tvrzení, že ukrajinská válka byla "zahájena proti" Rusku, vyvolalo smích z publika během fóra v Indii.

Ale byla jsem v místnosti a mohu oznámit, že také sklidil potlesk a (od další části přítomných) mlčení. Pochopení proč (došlo k různým reakcím) může pomoci vysvětlit rozdíly v názorech na válku mezi rozvojovými zeměmi a Západem.

K incidentu došlo na Raisina Dialogue, předním indickém geopolitickém fóru, kterého se zúčastnilo více než 26 ministrů zahraničí a šest současných a bývalých hlav států…“


Čili aktuální Kristýna si plete „celý svět“ s proukrajinskou lobby.

Conley Tylerová upozornila: „Na Twitteru Indové vyjadřovali názory od neutrálních až po podezřívavé vůči Západu a odmítající se postavit na jednu stranu, vzhledem k dlouhodobým vazbám Indie na Rusko. Zbytek publika se zdál být prostě nezúčastněný… Minulé vazby s Ruskem jsou zjevně důležité v tom, jak země reagovaly na válku na Ukrajině. To je nejvíce patrné pro Indii, ale také pro další, jako je Vietnam a Laos… Tyto tři země byly mezi dalšími 32, které se minulý týden zdržely hlasování o rezoluci na Valném shromáždění OSN – spolu s Čínou, Jižní Afrikou a dalšími – vyzývající k ukončení války a aby Rusko opustilo území Ukrajiny. A některé země globálního Jihu jsou odpuzovány tím, co považují za západní pokrytectví a dvojí metr. Lavrov sklidil potlesk publika, například když kritizoval americkou invazi do Iráku a další západní prohřešky…“

Autorka upozornila, že odpověď na otázku „proč je tak velká část globálního Jihu válkou neangažována – musí se vypořádat s jinými problémy a výzvami. Patří mezi ně spravedlivý přístup ke zdravotní péči, přizpůsobení se změně klimatu, nedostatečná digitální infrastruktura, terorismus, nedostatek finančních prostředků na rozvoj, nedostatek potravin a paliv, dluhová krize a prvořadý imperativ udržitelného růstu. To může vysvětlovat, proč země jako Brazílie invazi odsoudila, ale Ukrajině nenabídla významnou podporu.

Subrahmanjam Džajšankar, indický ministr zahraničí na začátku dialogu Raisina Dialogue ve videopříspěvku uvedl: „Evropa musí vyrůst z myšlení, že problémy Evropy jsou problémy světa, problémy světa nejsou problémy Evropy. Zdálo se, že to u některých přítomných podnítilo sebereflexi. Slovenský ministr zahraničí a další zopakovali totéž.

Meenakashi Lekhi, indická náměstkyně ministra zahraničních věcí… hovořila se zaujetím z perspektivy globálního Jihu – té části světa, která byla vystavena imperialismu a vykořisťování – a její argumenty byly přesvědčivější, než by to dokázal kterýkoli politik globálního Severu…“

Česká propagandistická bída


Aktuální Kristýna v článku jen recykluje běžné protirusky formulované informace a povzdych, že po setkání ministrů zahraničí skupiny G20 uvedl indický šéf diplomacie Subrahmanjam Džajšankar, že se jim nepovedlo dospět ke shodě ohledně války na Ukrajině.

Conley Tylerová působila jako národní výkonná ředitelka Australského institutu mezinárodních záležitostí (AIIA), byla programovou manažerkou Mezinárodního centra pro řešení konfliktů na Melbournské univerzitě a vedoucí pracovnicí Melbourne Law School. Ačkoliv kritizuje ruskou politiku na Ukrajině, její popis světových souvislostí pro západ nevypadá nejlépe, a nelze ho podceňovat.

(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 70%
transparent.gif transparent.gif
Ne 15%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 15%
transparent.gif transparent.gif