Rumunsko obvinilo Ukrajinu z pádu ruských dronů na své území

zprávy

Rumunský ministr obrany Angel Tîlvăr uvedl, že dopad dronů na rumunské území byl „náhodného charakteru“.

Rumunsko obvinilo Ukrajinu z pádu ruských dronů na své území
Angel Tîlvăr, rumunský ministr obrany
12. října 2023 - 06:20

Zpráva o dronech, které spadly v Deltě, byla  dokončena a předložena na generální prokuraturu a podle informací byly zasaženy ukrajinskou protiletadlovou obranou a nemířily na území Rumunska, řekl ministr obrany Angel Tîlvăr ve středu v parlamentu,  informuje Agerpres.

„V tuto chvíli jsou dokončeny technické expertizy k odvezeným úlomkům ze dvou lokalit a zpráva byla podle postupů předložena Generálnímu státnímu zastupitelství k instrumentaci otevřeného spisu," upozornil ministr.

Tîlvăr dále řekl, že informace ve spisu „vedou k závěru, že drony byly zasaženy protiletadlovou obranou Ukrajiny při útocích na přístav Izmail a vstoupily do nekontrolovatelného pohybu v blízkosti cíle, což způsobilo náhodné proniknutí národního vzdušného prostoru a spadají v blízkosti hranic na území Rumunska“.

V žádné z těchto situací jsme nezaznamenali žádné úmysly, území Rumunska nebylo zaměřeno, zásah byl náhodný," dodal.


Rumunský ministr navíc uvedl, že drony nemohly být pozorovány systémy sledování a včasného varování „z objektivních důvodů“, které souvisí s nízkou výškou, ve které zařízení létala, jejich nekontrolovaným pohybem a kvůli stínění generovanému terénem a infrastrukturou ukrajinského přístavu Tato omezení „jsou specifická pro jakýkoli radarový systém, bez ohledu na to, jak výkonný je“, řekl Tîlvăr. Připomněl také, že dopad dronů nebyl výbušný, protože drony neměly žádné aktivní bojové vybavení. Uvedl také, že v těchto případech nedošlo k žádným materiálním škodám ani obětem na životech. Původně skupina USR Senators Group na začátku září požádala o předvolání ministra obrany Angela Tîlvăra na „hodinu vlády“ 20. nebo 27. září, aby podal vysvětlení ohledně havárie ruských dronů na rumunském území a příprava Rumunska v kontextu pohraniční války.



Save Romania Union (rumunsky Uniunea Salvați România, USR) je liberální politická strana aktivní v Rumunsku, v současnosti třetí největší strana v parlamentu Rumunska se 41 poslanci a 20 senátory.

(rp,prvnizpravy.cz,digi24,foto:arch.)




43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 65%
transparent.gif transparent.gif
Ne 18%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif