Rusko obviňuje USA z vývoje biologických zbraní na Ukrajině

zprávy

Ruské ministerstvo obrany oznámilo nové podrobnosti týkající se vojenského biologického výzkumu Pentagonu na Ukrajině.

Rusko obviňuje USA z vývoje biologických zbraní na Ukrajině
Ilustrační foto
31. května 2023 - 06:20

Kromě vývoje kmene vysoce patogenní ptačí chřipky, jejíž stopy byly nalezeny v laboratoři v Chersonu, prováděli američtí vědci pod rouškou mírového výzkumu další podobné „projekty“.

Spojené státy vyvíjejí biologické zbraně na ukrajinském území, jak dokládají nové informace získané ruským ministerstvem obrany, „fakta o sběru kmenů virů ptačí chřipky schopných překonat druhovou bariéru“.  Na tiskové konferenci ruského ministerstva obrany  to  řekl generál Igor Kirillov, šéf sil radiační, biologické a chemické (RBC) ochrany.

Jde o dokumenty, které vojáci zabavili v laboratoři biosférické rezervace Askania-Nova (Khersonská oblast). Tyto materiály podle tvrzení potvrzují zapojení Charkovského veterinárního ústavu do amerických projektů UP-8, P-444 a Flu-Fly-Way. Cílem těchto programů je podle Igora Kirillova „posoudit podmínky, za kterých se mohou procesy přenosu patogenů ekonomicky významných infekcí vymknout kontrole“ a zejména vytvářet rizika pro bezpečnost potravin.

„Vojenské ministerstvo Spojených států však aktivně studuje tyto ekonomicky významné infekce mimo své národní území v biologických laboratořích umístěných podél hranic svých geopolitických protivníků. To opět potvrzuje, že Spojené státy vyvíjejí součásti biologických zbraní mimo svou národní jurisdikci, včetně Ukrajiny,“ řekl generál.

Sponzorem těchto projektů byl Pentagon, který nemá nic společného se studiem ptačích migračních tras.

„Operační skupina ruského ministerstva obrany spolu se zaměstnanci Federální bezpečnostní služby a Rosselchoznadzoru [Federální služby pro veterinární a fytosanitární dozor] potvrdila fakta o sběru a charakterizaci kmenů ptačího viru chřipky s vysokým epidemickým potenciálem. a schopné překonat druhovou bariéru, zejména kmen H5N8, jehož úmrtnost může při přenosu na člověka dosáhnout 40 %,“ řekl Igor Kirillov.

Dodal, že pracovníci z Chersonské rezervace se pokusili „urychleně zničit nasbírané biomateriály“ vyřazením chladicích zařízení a zničením kryogenních nádob tekutým dusíkem, ale specialistům ministerstva obrany „se přesto podařilo ve vzorcích předložených ke zničení odhalit „stopy genetický materiál vysoce patogenní ptačí chřipky, viru newcastleské choroby, avulavirů“.

Podle zbývajících zaměstnanců v záloze jim ukrajinská strana nabídla velkou finanční odměnu za evakuaci nebo zničení výsledků výzkumu.



Šéf jednotek ochrany RBC připomněl, že již upozorňoval na „zdokumentovanou skutečnost masové úmrtnosti ptactva na území rezervace Askania-Nova v roce 2021, která byla podle odborníků infekční povahy“.

Za zvláště znepokojující označil v této souvislosti nárůst výskytu ptačí chřipky v Rusku a v evropských zemích, kde se podle Světové organizace pro zdraví zvířat choroba stala každoroční a ztráty od roku 2021 přesáhly 3 miliardy eur.

Podle Igora Kirillova, ačkoli ve Spojených státech došlo od roku 2003 k epizootiím ptačí chřipky a k jednomu případu přenosu infekce na člověka, nedošlo k žádnému propuknutí onemocnění, které by představovalo velkou hrozbu pro potravinovou bezpečnost, jako je africký mor prasat nebo noha- a kulhavka, byla ve Spojených státech hlášena v celé historii pozorování.

Generál Kirillov připomíná, že v říjnu 2022 Spojené státy vydaly Národní strategii boje proti biologickým hrozbám, která má doktrinální povahu a definuje řízení biologických rizik jako zásadní prioritu pro Spojené státy.

„Se schválenou strategií Washington plánuje vytvořit pod kontrolou USA architekturu, která by zabránila biologickým hrozbám, reagovala na ně a neutralizovala je ve svých národních zájmech,“
vysvětlil generál.

Je třeba také poznamenat, že v rámci „humanitární interakce“ Spojené státy shromažďují sbírky patogenních mikroorganismů z jiných zemí, aby je studovaly a potenciálně je využily pro své účely. Spojené státy plánovaly zejména vybrat patogeny zvláště nebezpečných chorob ve Střední Asii a Zakavkazsku.


(rp,prvnizpravy.cz,agoravox,foto:arch.)



43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX






Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 69%
transparent.gif transparent.gif
Ne 16%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 15%
transparent.gif transparent.gif