Stávka v Německu začala a pocítíme to i v Česku

zprávy

Po stávce zemědělců čelí Německo dalším problémům. Kvůli stávce německých železničářů nejsou tamní dráhy schopné zajistit provoz vlaků mířících z Česka. Podle prohlášení Českých drah bude omezení platit několik dnů.

Stávka v Německu začala a pocítíme to i v Česku
Ilustračí foto
10. ledna 2024 - 07:22

České dráhy včera informovaly o tom, že kvůli stávce na německé železnici nedojedou vlaky z Prahy do Řezna a Mnichova. Omezení začíná platit ode dneška.

"České dráhy povedou spoje EC Bavorský expres ve dnech 10. až 12. ledna pouze vnitrostátně, tedy v úseku Praha – Plzeň – Domažlice a zpět. V úseku Domažlice – Mnichov tedy tyto spoje nepojedou," uvedla mluvčí Český drah Vanda Rajnochová. Jedná se o sedm párů vlaků denně. Omezení se v těchto dnech týká ale i další spojů, například mezi Prahou a Berlínem a dalších.



Němečtí železničáři stávkují za vyšší mzdy a kratší pracovní dobu. Pracovníci na dráze u našeho západního souseda pracují 38 hodin týdně, odbory požadují snížení na 35 hodin týdně. Stávka začala v úterý v noci a má skončit v pátek.

Psali jsme:

Problémy a napětí v Německu graduje, tamní vláda však zatím ustoupit nehodlá. Tento týden na hranicích s Českem a v několika městech stávkovali i němečtí zemědělci kvůli vládním škrtům. Stávka ochromila celou zemi a řada velkých firem přerušila výrobu. Otázkou je, jak dlouho takovýmto protestům německá vláda odolá.

(dan, foto: screen: čt1)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 63%
transparent.gif transparent.gif
Ne 19%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 18%
transparent.gif transparent.gif