Střední východ po 7.říjnu: Vyroste zákeřnější generace teroristických skupin?

zprávy

Geopolitická krize na Blízkém východě od 7.října se neomezuje jen na současný konflikt mezi Izraelem a hnutím Hamás, ale vyznačuje se především tím, že se region dostává pod kontrolu milicí a teroristických skupin podporovaných Íránem.

Střední východ po 7.říjnu: Vyroste zákeřnější generace teroristických skupin?
Ilustrační foto
30. listopadu 2023 - 06:20

Situace přesahuje Gazu a vyžaduje okamžitou pozornost. To představuje vážnou hrozbu, protože je známo, že tyto síly slouží jako zástupci Íránu, píše v komentáři na francouzském webu Agora Vox Dr. Salem Alketbi.

Nesmíme zapomínat na možnost, že by se do konfliktu mohl zapojit Hizballáh v Libanonu. Spojené státy navíc brání povstalcům Húsíů vstoupit do války odpalováním raket z Jemenu. Kromě toho jsou zapojeny i šíitské teroristické milice v Sýrii a Iráku, loajální vůči Íránu. Regionální nestabilita, kterou hlavní mocnosti nevědomky podporovaly, byla živena jejich snahou omezit íránský vliv prostřednictvím Společného komplexního akčního plánu. Tato strategie zadržování selhala, protože umožnila Íránu beztrestně expandovat a způsobovat chaos v celém regionu. Síla teroristických milicí v regionu výrazně vzrostla, což si vyžádalo nasazení amerických letadlových lodí, aby znovu získaly kontrolu.

Zneužívání spravedlivé palestinské věci demagogy a extremisty bylo historicky škodlivé. Tito jedinci obchodují s utrpením a bolestí lidí, kteří zaplatili vysokou cenu krví svých synů. Tyto teroristické organizace a milice nepřinesly nic palestinskému lidu.

Vydali jsme četná varování před šířením milicí a teroristických skupin, z nichž některé ovládly několik arabských zemí, jako je Jemen, Libye a významné části syrského území. Kromě toho nelze přehlédnout pochybné akce íránských zástupných milicí v zemích jako Libanon, Irák a palestinská území. Tvrdíme, že pokračování současné situace v regionu povzbuzuje milice, aby riskovaly a hledaly větší autoritu a vliv.

Vymýcení milicí a organizací ze Středního východu je nezbytné pro dosažení bezpečnosti a stability. Násilí, nepokoje a chaos budou nadále charakterizovat region, dokud mezinárodní společenství neupřednostní likvidaci těchto skupin.

Ztráty, které utrpěly akce těchto teroristických milicí rozmístěných Íránem v různých arabských regionech, představují skutečnou strategickou katastrofu. Úzký pohled na jejich kontext situaci jen zhoršuje.

Na Blízkém východě dochází k výraznému poklesu směrem k násilí a nepřátelství, přičemž roky úsilí o vytvoření kultury míru přichází vniveč. Region je domovem extremistických, násilných a teroristických ideologií v mnoha oblastech v důsledku různých faktorů, ať už ekonomických, politických, rozvojových, kulturních nebo náboženských. Pro mírotvůrce a zastánce tolerance je stále obtížnější obnovit diskuse o dialogu a přijetí druhých uprostřed pokusů regionálních stran zasít více násilí a krveprolití v této zemi, která má dlouhou historii konfliktů. Po 7. říjnu došlo na Blízkém východě k velkým změnám a budoucnost je nejistá kvůli pokračujícímu konfliktu v Gaze.

Musk po návštěvě Izraele: Teď je všem jasné - není na výběr!

Další fázi regionu může ovlivnit mnoho faktorů. Konflikt přesahuje Gazu, zasahuje všechny země v regionu a zhoršuje krizi. Situace se zkomplikovala a do popředí zájmu se dostala agresivní rétorika a činy.

Je stále obtížnější předvídat budoucnost nejen palestinské otázky, ale celého regionu.

Bohužel odpovědnost za situaci na Blízkém východě nese Hassan Nasralláh, Khaled Meshaal, Húsíové a příznivci vedení íránských revolučních gard. Strategické ztráty nebudou omezeny na regionální bezpečnost, ale mohly by mít dopad i na stabilitu a budoucnost celých zemí v regionu. Musíme se připravit na novou vlnu terorismu a násilí, která se neomezuje na konkrétní oblast.

Uprostřed globálního zmatku a rozdělení se očekává, že se objeví zákeřnější generace teroristických skupin, které poženou svět na pokraj nových náboženských konfliktů, končí komentář Dr. Salem Alketbi.

(rp,prvnizpravy.cz,agoravox,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 60%
transparent.gif transparent.gif
Ne 20%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 20%
transparent.gif transparent.gif