Ukrajina v problémech kvůli ochromujícímu nedostatku munice

zprávy

Ukrajinští dělostřelci hlásí 60 až 80 procentní pokles četnosti střelby kvůli ochromujícímu nedostatku munice, což vyvolává u vojenských jednotek vážné otázky o udržitelnosti jejich bojové účinnosti.

Ukrajina v problémech kvůli ochromujícímu nedostatku munice
Válkka na Ukrajině
26. prosince 2023 - 06:30

Ukrajinští dělostřelci byli nuceni snížit spotřebu munice o 80-90 procent na pouhých 10-20 nábojů denně z původních 50 a téměř 90 před začátkem hlavního nedostatku munice, jak uvedl personál citovaný Washington Post. Člen 148. dělostřelecké brigády ukrajinské armády, která obsluhuje houfnice západní výroby o ráži 155 mm, byl citován Postem s komentářem k nedostatkům: 

„Co můžete dělat s 10 granáty denně? Sotva to stačí na odpověď jejich postupům - o útoku na jejich pozice ani nemluvě.“ Ukrajinští vojáci, které noviny oslovili, konzistentně uváděli, že nepozorovali podobné nedostatky munice u ruských sil. Jeden voják zdůraznil, že dělostřelci dostávají velmi omezený počet granátů na zasažení daného cíle a že vojáci na frontě jsou „velmi unavení“, což situaci zhoršuje. 

„Měli byste mít nějakou číselnou převahu... Stále je to horší a horší,“ postěžoval si, zdůrazňuje, že „válku nemůžete vyhrát jen na motivaci,“ píše americký Military Watch magazín.

Míra spotřeby munice na Ukrajině daleko překračuje výrobní kapacity zemí podporujících Ukrajinu na Západě i když západ se snaží výrobní kapacity navýšit.

Významně snížený výdaj munice vyvolává u ukrajinských dělostřeleckých jednotek vážné otázky o udržitelnosti jejich bojové účinnosti. S denním limitem 10-20 granátů, zaznamenaným členem 148. dělostřelecké brigády Ukrajinské armády, jsou tyto jednotky nuceny omezit svou aktivitu na minimum. Tato situace je daleko od původních 50 až téměř 90 výstřelů denně, jak uvádějí zdroje z Washington Post. Současný stav neumožňuje Ukrajincům efektivně reagovat na postup nepřátelských sil, natož provádět ofenzivní akce. Na druhé straně, ruské jednotky, podle výpovědí ukrajinských vojáků, podobným omezením netrpí.



Nedostatek munice však není problémem pouze Ukrajiny. Západní svět, který se snaží podporovat Ukrajinu, čelí výzvám překonat své vlastní produkční kapacity a vyčerpávání zásob. Snahy západních zpravodajských služeb získat nové dodávky na černých trzích jen částečně zmírňují kritický úbytek munice v zásobách členských států NATO. K tomu přispívá i přesměrování amerických zásob munice do Izraele, což situaci ještě zhoršuje, a zanechává americkou armádu čelící vlastním nedostatkům.

Na rozdíl od toho se zdá, že ruské jednotky jsou nyní lépe vybaveny než na začátku konfliktu. Rusko nejenže získalo významné dodávky ze Severní Koreje a Íránu, ale také výrazně rozšířilo produkci svého obranného sektoru, který dříve pracoval jen na zlomku svých schopností z dob Sovětského svazu. Tento nárůst produkce a dodávek ruským jednotkám představuje další komplikace pro Ukrajinu a její spojence, kteří se snaží udržet krok v závodě o zbrojení, který se nyní zdá být stále nesnadnější.

Psali jsme:

Problémy s nedostatkem munice, které byly poprvé zvýrazněny koncem roku 2022, vážně ohrožují ukrajinskou síť protivzdušné obrany. Omezené pozemní protivzdušné obranné kapacity a výrobní možnosti členů NATO nejsou schopny nahradit vyčerpání rozsáhlých sovětských arzenálů protivzdušných raket, což již tehdy omezilo schopnost ukrajinských protivzdušných jednotek ohrozit ruské cíle. Nedávné rozhovory s členy elitní mechanizované 47. brigády ukrajinské armády potvrzují zjištění Washington Post o rozsahu, v jakém nedostatek munice brání ukrajinským pozemním silám v boji. Personál hlásil, že dostupná munice byla jen desetinou toho, co měli v létě, a její kvalita byla výrazně nižší, včetně dodávek plných nevybuchlých střel.

I když zůstává nejisté, zda a kdy může být překonána patová situace v americkém Senátu ohledně schválení nového financování pro Ukrajinu, i kdyby byly finance dostupné, možnosti jejich využití pro nákup munice zůstávají omezené kvůli vyčerpání zásob během posledních dvou let. Tato situace zdůrazňuje kritičnost logistických a výrobních výzev, kterým Ukrajina a její spojenci čelí v pokračujícím konfliktu, a zároveň poukazuje na strategickou významnost zásobovacích řetězců v moderním válečném prostředí.

(jk, militarywatch, foto: repro: youtube)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 62%
transparent.gif transparent.gif
Ne 19%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 19%
transparent.gif transparent.gif