Umarov: Rusko má na hranicích a na Ukrajině asi půl milionu vojáků

zprávy

Během posledních 24 hodin ruské jednotky opět postupovaly Pokrovským směrem – v oblasti Umanskoje a jižně od Netaijova. Dokládá to mapa Deep State.

Umarov: Rusko má na hranicích a na Ukrajině asi půl milionu vojáků
Rusten Umarov, ukrajinský ministr obrany
29. května 2024 - 04:20

Pohyb u Netajlova potenciálně ohrožuje pozice ukrajinských ozbrojených sil jižněji – u Nevelskoje. Ruské veřejné stránky píší, že začaly boje o sousední vesnici Karlovka (nachází se tam velká přehrada).

Americký institut pro studium války hlásí, že ruské jednotky na této frontě v posledních třech dnech postupovaly západně od Očeretina, severovýchodně od Sokola a západně od Solovjeva.

Ruské jednotky rovněž postupovaly severovýchodně od Kupjanska, hlásí Deep State.

Obecně je ale patrné, že tlak Ruské federace na různé sektory fronty neklesá – po krátké přestávce, v polovině května, kdy Rusové zahájili útok na severu Charkovské oblasti, se postup obnovil v různých sektorech - západně od Avdijivky, poblíž Časov Jaru, v oblasti Kupjansk a Svatovo.

Rusové soustřeďují na severu tři skupiny k útoku na Charkov a Sumy

Jak jsme již psali, na ruských veřejných stránkách je to přičítáno tomu, že část záloh ukrajinských ozbrojených sil byla přesunuta na pohraniční frontu v Charkovské oblasti (tam mimochodem v poslední době nebyl hlášen žádný pokrok).

Ministr obrany Umerov řekl, že Rusko drží na Ukrajině a v hranicích asi půl milionu vojáků – a chystá se rozmístit dalších 200–300 tisíc. Moskva se podle něj připravuje na novou ofenzívu a chce otevřít novou frontu na severu.

Mezitím, zatímco všichni mluví o bitvách na severu, stejně jako o postupu Rusů v centrálním sektoru fronty v oblasti Doněcka a Časova Jaru, není téměř nic slyšet o jejich vážných průlomech na jihu. Sektor fronty - od přehrady Kachovka po Ugledar. Čas od času jsou přijímány informace o malých postupech ruské armády u Rabotina a na bývalém Vremevském výběžku, ale nic jako průlomy u Očertina, Časova Jaru, na určitých úsecích Kupjanské fronty a na hranicích v Charkovská oblast na jihu.

Jak jsme již psali, jižní fronta má ve válce rozhodující význam. Průlom jednou stranou (Ukrajinou - na hranici s Krymem nebo Ruskem do Záporoží a Dněpru) bude mít pro druhou stranu katastrofální následky. Nesrovnatelné s žádnými ústupy v jiných směrech. I kdyby se Rusům někdy podařilo dosáhnout hranice s Doněckou oblastí s velkými ztrátami, bude to pro Ukrajinu bolestivé, ale nikoli fatální – fronta se prostě přesune na západ. Pokud Rusové dobudou Záporoží a Dněpr, zhroutí se logistika ukrajinských ozbrojených sil na celé jižní frontě a většině východní fronty a Rusové, pokud se jim ještě podaří uchytit se na předmostí na pravém břehu, mají příležitost postoupit na Krivoj Rog a Podněstří.

Je možné, že na základě toho velení Ozbrojených sil Ukrajiny nadále udržuje Jižní frontu pod zvýšenou kontrolou a zachovává si zálohy pro její obranu i za cenu opuštění pozic v jiných směrech.

Další podobný směr útoku, pro Ukrajinu velmi nebezpečný, je směrem na Kyjev.

Ale nakonec, zda budou Rusové schopni udeřit těmito směry, závisí na velikosti jejich rezerv.


(rp,prvnizpravy.cz,strana,foto:arch.)


Anketa

Kdo by podle Vás byl lepším prezidentem USA?