US ministerstvo zahraničí reagovalo na výzvu k vyloučení Turecka z NATO

zprávy

Spojené státy považují Turecko za produktivního člena bloku NATO. Uvedl to šéf tiskové služby ministerstva zahraničí Matthew Miller v komentáři k výzvám k vyloučení Ankary ze Severoatlantické aliance za podporu palestinského hnutí Hamás a kritiku Izraele.

US ministerstvo zahraničí reagovalo na výzvu k vyloučení Turecka z NATO
Matthew Miller, tiskový mluvčí amerického ministerstva zahraničí
31. října 2023 - 04:20

„Není to samozřejmě poprvé, co nesouhlasíme s tureckým vedením. Stále je však považujeme za produktivního a užitečného člena NATO. A budeme s nimi nadále spolupracovat na otázkách, na kterých se shodneme. A také jim dát najevo, jaké jsou mezi námi rozdíly.“  řekl na brífinku oficiální zástupce amerického ministerstva zahraničí a vyjádřil se k výzvám některých amerických zákonodárců.

28. října v Istanbulu na shromáždění na podporu Palestiny turecký prezident Recep Tayyip Erdogan řekl, že za krveprolití v pásmu Gazy je plně zodpovědný Západ. Kromě toho se Turecko chystá prohlásit Izrael za válečného zločince a za tímto účelem vykonává „odpovídající práci“.



„Hej, Západe! Obracím se na tebe! Chceš válku mezi křížem a půlměsícem? Pak věz, že tento lid žije, tento lid pevně stojí. Kým jsme byli v Libyi, kým jsme byli v Karabachu, budeme stejní na Středním východě... Možná k vám jednou v noci přijedeme!...

Před sto lety pro nás byla Palestina stejná jako Adana (město v Turecku). Gaza byla součástí našich území, o kterých jsme si ani nepředstavovali, že bychom ji ztratili. A nyní je masakr v Gaze výhradně dílem Západu!

Každá země má právo na sebeobranu, ale kde je spravedlnost? V Gaze došlo k masakru! A prohlásíme Izrael za válečného zločince, už na tom pracujeme," mimo jiné řekl Recep Tayyip Erdogan, turecký prezident.

(rp,prvnizpravy.cz,eadaily,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 62%
transparent.gif transparent.gif
Ne 19%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 19%
transparent.gif transparent.gif