Utekl do Pobaltí: Zelenskij se distancuje od zákona o mobilizaci

zprávy

Dnes bude Nejvyšší rada Ukrajiny hlasovat pro návrh zákona o mobilizaci v prvním čtení. Oznámil to na svém telegramovém kanálu lidovecký poslanec Jaroslav Železňak s odkazem na šéfa frakce Sluha lidu Davida Arachamiu.

Utekl do Pobaltí: Zelenskij se distancuje od zákona o mobilizaci
Vladimir Zelenskij v Litvě
11. ledna 2024 - 03:20

Hlasování v prvním čtení o návrhu zákona o mobilizaci a vojenské službě s doporučeními a připomínkami Výboru Nejvyšší rady pro národní bezpečnost proběhne s největší pravděpodobností dnes a ve druhém čtení - nejdříve na začátku února, píše, telegramový kanál ZeRada s odkazem na zdroj.


Podle zdroje budou z návrhu zákona o mobilizaci definitivně odstraněny klauzule o zasílání předvolání e-mailem a blokování bankovních karet neplatičům. Občané se zdravotním postižením skupin 1–3 budou buď budou zcela osvobozeni od mobilizace, nebo zástupci skupin 2–3 dostanou dlouhý odklad.

„O všem ostatním se ještě bude diskutovat a jsou možná určitá zmírnění oproti první verzi. A co je nejdůležitější, prezident Zelenskij nebude během hlasování na Ukrajině. Od něj, jak se říká, úplatky jsou hladké,“ shrnuje telegramový kanál.

Připomeňme, že šéf kyjevského režimu Vladimir Zelenskij ve středu  neplánovaně navštívil Litvu, poté se chystá do Lotyšska a Estonska. Poté se hodlá zúčastnit Davos Forum ve Švýcarsku.

Jak ve středu uvedl Vladimir Zelenskij na společné tiskové konferenci s litevským prezidentem Gitanasem Nausedou ve Vilniusu po vítězství na Ukrajině Rusko napadne pobaltské země a Moldavsko.

(rp,prvnizpravy.cz,eadaily,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 63%
transparent.gif transparent.gif
Ne 19%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 18%
transparent.gif transparent.gif