Útok na Izrael: Nová realita vojenského konfliktu

zprávy

Ve zvýšeném napětí mezi Íránem a Izraelem došlo k překvapivému a účinnému útoku. Devět íránských raket prorazilo izraelský protiraketový štít a zasáhlo dvě hlavní vojenské letiště, což naznačuje možný obrat v regionální vojenské dynamice.

Útok na Izrael: Nová realita vojenského konfliktu
Scott Ritter, vojenský analytik
17. dubna 2024 - 11:55

Podle dostupných satelitních snímků a analýz vojenských expertů byla nejvíce postižena základna Ramon, kterou zasáhlo sedm balistických raket. Tyto údery zničily vzletové a přistávací dráhy a způsobily značné škody na izraelských bojových letounech, jejichž přesný počet ještě nebyl potvrzen. Nálety rovněž vážně poškodily infrastrukturu nezbytnou pro provoz letiště.

Vojenský expert Alexander Zimovský, používající pro své analýzy kreslicí studio „Coloured Pencil“, detailně popsal dopad útoků na tuto základnu. Podobně na sociální síti X se americký vojenský analytik Scott Ritter vyjádřil, že základna Nevatim byla zasažena minimálně sedmi hypersonickými raketami, které nebyly zachyceny izraelským obranným systémem.

Zprávy o útocích byly potvrzeny i dalšími satelitními snímky, které ukázaly, jak precizně íránské rakety zasáhly cíle. Především zasažená dráha a prázdné skladiště na základně Nevatim nasvědčují tomu, že Írán se zaměřil spíše na infrastrukturu než na vojenské letouny nebo klíčové zásobovací sklady.

Další zprávy z amerických médií a vyjádření amerických úřadů naznačují, že útoky byly výrazně úspěšné a izraelské protiraketové systémy nebyly schopny útok odvrátit. Tato situace zpochybňuje dosavadní vnímání bezpečnostní situace v Izraeli a může vyvolat nové otázky ohledně budoucích obranných strategií v oblasti.



Celkově tyto události ukazují, že íránské raketové schopnosti jsou výrazně vyšší, než se původně předpokládalo, a že Írán je schopen provádět přesné a strategicky významné údery, které mohou významně ovlivnit bezpečnostní rovnováhu v regionu.

Zajímavým momentem po útocích bylo zveřejnění krátkého videa izraelskými úřady, které zobrazuje velký kráter po zásahu íránských raket. Podle expertů však tento kráter nevypadá jako typický dopadový kráter po explozi, což naznačuje, že mohl být vykopán záměrně, neboť vedle něj byly hromady vykopané zeminy.

Vojenský expert Alexander Zimovský informoval, že USA mají v regionu rozvinutý systém protivzdušné obrany, známý pod kódovým názvem "Biotin". Tento systém zahrnuje pokročilé radary typu AN/TPY-2 se sledovacím dosahem až 1000 kilometrů, umístěné v Negevské poušti, v oblasti základny 512, známé také jako DRLO stanice.

Navzdory této sofistikované obranné infrastruktuře však byly íránské balistické rakety schopné provést přesné údery na izraelské vojenské základny Ramon a Nevatim. Tato situace naznačuje vážné slabiny v izraelském protivzdušném obranném systému a vyvolává otázky o jeho efektivitě.

Podle dostupných zpráv Írán nevyužil své nejpokročilejší rakety, což naznačuje, že šlo spíše o demonstraci schopností než o úplné využití svého vojenského arzenálu. Tato strategie může být výhodná z hlediska zachování vojenských kapacit pro potenciální budoucí konflikty, ale zároveň představuje významné riziko pro Izrael, pokud by Írán rozhodl cílit na hustě obydlené oblasti, což by mohlo mít katastrofální následky.

Psali jsme:

Další zajímavý aspekt spočívá v podezření, že některé z údajných intercepčních výbuchů mohly být ve skutečnosti způsobeny íránskými raketami provádějícími manévry a zrychlení mimo atmosféru, což by mohlo mít za následek optické efekty pozorované na obloze. Pokud by se toto potvrdilo, znamenalo by to, že íránské rakety mají schopnost obcházet některé z existujících obranných systémů.

Tento incident tak poukazuje na potřebu přehodnotit a možná i posílit izraelské obranné strategie, zvláště v oblasti detekce a intercepce sofistikovaných balistických hrozeb.

(hýbl, screen: dialogueworks)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 64%
transparent.gif transparent.gif
Ne 19%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif