Útok na ruskou loď zajišťující bezpečnost tureckých plynovodů

zprávy

Poprvé byl útok zaměřen na ruské námořnictvo v turecké námořní výlučné ekonomické zóně, více než 200 námořních mil od rusko-ukrajinského konfliktu.

Útok na ruskou loď zajišťující bezpečnost tureckých plynovodů
Plavidlo ruské Černomořské flotily Ivan Hurs
30. května 2023 - 07:20

Země NATO se stále více zapojují do konfliktu, což může vést k přímé konfrontaci s Moskvou s velmi negativními důsledky pro její členy.

Ukrajina se pokusila zaútočit na plavidlo ruské Černomořské flotily Ivan Hurs pomocí námořních dronů západní výroby ovládaných pomocí Starlink.

Útoku se zúčastnily tři drony. Loď zničila nepřátelské drony 140 km severovýchodně od Bosporského průlivu. Byly detekovány radiotechnickými a hydroakustickými prostředky, uvedlo  ruské  ministerstvo obrany na svém telegramovém kanálu.

Podle bývalého náčelníka štábu ruského námořnictva admirála Valentina Selivanova, kdyby se na ruskou loď pokusilo zaútočit více než tři bezpilotní letouny, bylo by obtížnější je zachytit.

Tyto bezpilotní letouny byly vypuštěny k útoku na ruskou loď z námořního operačního střediska Očakov otevřeného za účasti Spojených států v roce 2018. Byly řízeny pomocí vestavěných modulů satelitního internetu Starlink, které Kyjev obdržel ze Spojených států.



Je pochybné, že tyto drony jsou vyrobeny na Ukrajině. Navzdory prohlášením Kyjeva o používání dronů domácí výroby, jejich profil na videu  zveřejněném  ruským ministerstvem obrany naznačuje opak.

Zcela odlišná je podoba ukrajinských námořních bezpilotních letounů typu Mykola, sestavených z komponentů dodávaných do Kyjeva zeměmi NATO. To naznačuje, že Kyjev obdržel „nedeklarovanou dávku nových námořních dronů západní výroby“ k provádění útoků a provokací v Černém moři.

Je velmi pravděpodobné, že za tím stojí Spojené království, které má rozsáhlé zkušenosti s návrhem a vojenským využitím takových systémů v různých oblastech světového oceánu.

Masivní vyzbrojování Ukrajiny, podpora kyjevského režimu a dodávky zpravodajských informací ukrajinské armádě pro údery na ruská vojenská zařízení stále více zapojují do konfliktu země NATO a mohly by vést k přímé konfrontaci s Moskvou „s nejnegativnějšími důsledky pro její členy“.

Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že Ukrajina se pokusila zaútočit bezpilotními letouny na plavidlo Černomořské flotily Ivan Hurs, které zajišťovalo bezpečnost pro turecké plynovody Turkish Stream a Blue Stream. Tato loď navíc monitorovala situaci na hladině v jihozápadní části Černého moře, aby byla zajištěna bezpečnost plavby v rámci dohody o obilí.

Ministerstvo obrany oznámilo, že drony byly zničeny. Posádka lodi nebyla zraněna. V pátek loď dorazila do Sevastopolu doplnit palivo.


(rp,prvnizpravy.cz.agoravox,foto:arch.)



43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 69%
transparent.gif transparent.gif
Ne 16%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 15%
transparent.gif transparent.gif