Washington Post opožděně přiznává „proxy válku“ na Ukrajině

zprávy

Americký list Wahington Post sice opožděně, ale přiznal, že na Ukrajině jde o zástupnou válku mezi USA a Ruskem.

Washington Post opožděně přiznává „proxy válku“ na Ukrajině
Lloyd Austin, americký ministr obrany
20. dubna 2023 - 04:20

Níže je uvedeno, jak ministr obrany Lloyd Austin odpověděl na otázku deníku  The Washington Post  , zda je ukrajinský konflikt  zástupnou válkou 

„Toto je válka, kterou si Putin vybral," řekl ministr obrany Lloyd Austin v rozhovoru. „Nejsme ve válce s Ruskem a nebudeme ve válce s Ruskem .… Od začátku to byla volba Ruska.“

Ale pak Washington Post poukazuje na to, co je zřejmé: „To může být pravda, ale administrativa poskytla Ukrajině více než  40 miliard dolarů  vojenskou a ekonomickou pomoc, spolu s  pomocí v reálném čase zaměřením a sofistikovanými zbraňovými systémy, na kterých vycvičila kyjevské síly .

Zpráva také zdůrazňuje množství úniků informací z Pentagonu, které poskytují vnitřní pohled na válku za více než rok, a také ukazuje, že navzdory dlouhodobému popírání Bílého domu jsou na Ukrajině ve skutečnosti speciální jednotky USA,  které pravděpodobně po dlouhou dobu (také po déle trvajícím  tajném programu CIA ).

Kreml, a dokonce i někteří američtí domácí odpůrci Bidenovy administrativy (především Donald Trump,  který se zmiňuje o  „zástupné bitvě“), dlouho považovali to, co se děje, za zástupnou válku zaměřenou na  ‚porážku Ruska‘ . Již před rokem Lloyd Austin výslovně prohlásil, že politikou USA je „oslabit Rusko“ podporou ukrajinské věci.

Ale po celou dobu WaPo a další hlavní americké zpravodajské zdroje  aktivně bojovaly proti  označení proxy válka. Přesto nyní, v návaznosti na úniky informací z Pentagonu,  Washington Post  opožděně přehodnocuje na základě následující definice, kterou noviny nabízejí:

Zda se Ukrajina stala „zástupnou“ válkou mezi velmocemi, samo se stalo intelektuálním a politickým bojištěm. Slovo má slovníkovou definici — osoba nebo subjekt oprávněný jednat za jiného. Více populárně, to přišlo znamenat  poslat někoho jiného dělat vaši vlastní špinavou práci .

V tomto duchu  The American Conservative  minulý rok prohlásil, že je plánem Washingtonu „bojovat proti Rusku až do posledního Ukrajince“.

Je zajímavé, že nová analýza Washington Post připomíná vlastní prohlášení prezidenta Bidena, která se přiklánějí ke  konfliktu zastoupení :

Samotná administrativa poskytla rétorický základ pro Putinovo zpodobnění. „Chceme vidět Rusko oslabené", aby už nikdy nemohlo napadnout jinou zemi, řekl Austin na začátku konfliktu.

Na summitu NATO v Madridu loni v červnu Biden řekl, že Američané by měli být připraveni platit vyšší ceny energií a benzínu „tak dlouho, jak to bude trvat“, aby porazili Rusko, což je fráze, kterou od té doby použil téměř ve všech prohlášeních o západní pomoci . Ukrajina. I když trvá na tom, že na Ukrajině nebudou žádní vojáci USA ani NATO, řekl, že válka musí pro Rusko skončit „strategickým selháním“.

"Ukrajina nikdy nebude vítězstvím Ruska." Nikdy,“  řekl Biden při příležitosti výročí začátku války během únorové návštěvy Kyjeva.


Velmi výmluvně pak WaPo poukazuje na klasické zástupné války konce éry studené války, které se zdají být paralelní k typu podpory, kterou nyní USA poskytují Ukrajincům:

Jiní používají techničtější vysvětlení a poznamenávají, že americká podpora pro  nikaragujské Contras pod Reaganovou administrativou v 80. letech  – včetně americké pomoci při vytváření a aktivním zásobování nestátními silami, přelétávání nad územím Nikaraguy a skrytá těžba jejích přístavů s cílem svrhnout sandinistickou vládu — byla klasická zástupná válka. Mezinárodní soudní dvůr v roce 1986 shledal, že americká přístavní těžba a další aktivity porušily mezinárodní právo.

Americká podpora afghánským bojovníkům mudžahedínů proti okupačnímu Sovětskému svazu během studené války  v 80. letech je široce považována za zástupný konflikt, stejně jako podpora libyjských disidentů, kteří během Obamovy vlády svrhli vládu Muammara Kaddáfího.

Koneckonců, jak USA, tak Velká Británie v současné době otevřeně cvičí Ukrajince v Evropě a na půdě USA a Spojeného království, zejména v tom, jak ovládat pokročilé válečné stroje, jako jsou bitevní tanky a stíhačky západní výroby.

Zde je bývalý ředitel CIA Leon Panetta 17. března 2022 . Jasně vyjádřil, že Ukrajina je PROXY VÁLKA, ať už to USA říkají nebo ne. Říká to počínaje 2:00 minutou:


S touto novou  zprávou Post  se zdá, že mainstreamová média jsou až nyní  příliš pozdě na to, aby si uvědomili skutečnou povahu konfliktu a obrovskou roli, kterou hrají cizí mocnosti, pokud jde o řízení a vyostřování boje s Ruskem.

To je možná alespoň jeden z hlavních pozitivních úspěchů úniků utajovaných dokumentů Pentagonu: pro establishment je těžké nebo nemožné popírat, že Ukrajina je skutečně zástupná válka, přinejmenším,  a konflikt, který může být dokonce zaměřen na budoucí změnu režimu. a destabilizace v samotném Rusku.

(rp,prvnizpravy.cz,southfront,foto:arch.)




43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 68%
transparent.gif transparent.gif
Ne 16%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 16%
transparent.gif transparent.gif