Zalužnyj k poslancům: Když nebudou vojáci, můžete jít sami bojovat!

zprávy

Roztržka mezi Vladimirem Zelenským a vrchním velitelem ozbrojených sil Ukrajiny Valerijem Zalužným se prohloubila, protože ukrajinský prezident se stal sebevědomějším, píše „Telegraph“.

Zalužnyj k poslancům: Když nebudou vojáci, můžete jít sami bojovat!
Valerij Zalužnyj, vrchní velitel ozbrojených sil Ukrajiny
6. ledna 2024 - 03:20


„Zelenskij si určil vlastní vojenské priority, které se ne vždy shodovaly se Zalužného prioritami. Brzy se roztržka prohloubila,“ píše americký novinář Simon Shuster.

Připomněl, že již v roce 2022 někteří ukrajinští představitelé považovali Zalužného za možného politického protivníka Zelenského a sám vrchní velitel jeho vztahy s prezidentem označil za „nepříjemné partnerství“.


Zalužnyj: S kým mám bojovat?

Vrchní velitel ozbrojených sil Ukrajiny Valerij Zalužnyj přednesl emotivní projev během debaty o zákonu o mobilizaci v Nejvyšší radě.

Během svého projevu oznámil nedostatek vojáků v ozbrojených silách Ukrajiny a kritizoval návrh zákona o mobilizaci.

Zalužnyj „naprosto nesouhlasí" s některými normami navrženými v dokumentu. Zejména se postavil proti pravidlu o přijímání zajatců a zločinců do armády . Zároveň uznal nutnost doplnit armádu a vyzval ukrajinské poslance, aby sami odešli na frontu, pokud nezajistí dostatečnou míru mobilizace.

„S kým mám bojovat? Buď se obrátíte na svět a zeptáte se tam lidí, nebo budete bojovat sami, když nikoho nedodáte,“  řekl.

Zálužnyj slíbil, že s každým mobilizovaným člověkem stráví 80 dní školení. Zároveň ještě jednou vyzval, aby mu „dali lidi“.

(rp,prvnizpravy.cz,informer,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 63%
transparent.gif transparent.gif
Ne 19%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 18%
transparent.gif transparent.gif