Západ frustrovaný odmítnutím globálního jihu opustit Rusko!

zprávy

V prosinci se v saúdskoarabském hlavním městě uskutečnilo tajné setkání mezi Spojenými státy, Ukrajinou, jeho spojenci G7 a malá skupina zemí z globálního jihu, aby se pokusili podpořit podmínky Kyjeva pro řešení konfliktu s Moskvou.

Západ frustrovaný odmítnutím globálního jihu opustit Rusko!
Celso Amori, pro mezinárodní záležitosti brazilského prezidenta
12. ledna 2024 - 03:20

Rusko nebylo na schůzku pozváno a Čína se rozhodla neposlat zástupce, informoval Bloomberg, zatímco Brazílie zdůraznila, že takové setkání musí mít ruskou přítomnost.

Podle Bloomberga bylo tajemství schůzky částečně určeno k tomu, aby se zúčastněné země cítily pohodlněji, protože se věřilo, že menší formát by umožnil svobodnější a upřímnější diskusi o tzv. mírovém vzorci pro Ukrajinu. Podle lidí, kteří jsou se schůzkou obeznámeni v rozhovoru pro Bloomberg uvedli, že nedošlo k žádnému významnému pokroku, protože Ukrajina a její spojenci G7 nadále odolávali výzvám zemí globálního jihu, aby  přímo  do jednání zapojily  Rusko.

Ačkoli se vyšší úředníci z Indie, Saúdské Arábie a Turecka zúčastnili prosincového setkání v Rijádu, další hlavní globální jižní země, které se účastnily některých předchozích větších zasedání –, jako je Čína, Brazílie a Spojené arabské emiráty – neposlaly své zástupce.

Brazílie, která letos předsedá skupině G20, přispěla na tajné setkání pouze písemným prohlášením, které připravil poradce pro mezinárodní záležitosti prezidenta republiky Celso Amorim. Brazílie byla pozvána, ale nemohla se zúčastnit kvůli neslučitelnosti s její agendou.

Podle komentáře Jamil Chade na brazilském portálu UOL, Amorim zaslal dopis orgánům, které zprostředkovaly prosincovou schůzku v Rijádu, a objasnil zklamání Brazílie z průběhu procesu, protože schůzky nemají druhou stranu nezbytnou, Rusko, dosáhnout dohody.

„Zpočátku jsme byli povzbuzeni nevyužitým potenciálem omezeného formátu této skupiny, který by nakonec mohl sloužit jako zprostředkovatel mezi oběma konfliktními stranami [ ... ]. Náš příspěvek byl zaměřen na podporu přímého nebo nepřímého dialogu mezi oběma stranami [ ... ], ” řekl bývalý ministr zahraničních věcí.

„ [ Ale ], když se konflikt připravuje na vstup do třetího roku, stále neexistuje žádný přístup k dialogu nebo důvěryhodná vyhlídka na ukončení nepřátelství […] ochota stran zahájit rozhovory je rozhodující pro úspěch našeho diplomatického úsilí,” uvedl Amorim, poukazujíc na to, že právě toto uspořádání umožnilo zabránit tomu, aby se napětí mezi Venezuelou a Guyanou nestalo horkou válkou.

Když kontaktoval UOL, Amorim vysvětlil, že zvažuje, zda jít do Davosu, ale nebyl si jistý.

„V naší interakci s Ruskem a Ukrajinou neustále zdůrazňujeme naše přesvědčení, že pro dosažení výsledků je pro tento proces nezbytný dialog. Vyzýváme je, aby vytvořili diplomatické příležitosti [ ... ] Brazílie je i nadále odhodlána obnovit svou angažovanost v kodaňském procesu, jakmile budou strany ochotny zahájit autentický dialog [ ... ],” přidala do dopisu brazilská vláda.

Brazilský prezident Luiz Inácio Lula da Silva již Zelenského varoval, že mírový proces nemůže být jednostranný, zatímco ostatní rozvíjející se země, zejména země z globálního jihu, trvají na tom, že neexistuje způsob, jak podpořit ukrajinský plán, aniž by do debat nezapojili Rusy, píše portál.

14. ledna uspořádají Švýcarsko a Ukrajina čtvrté setkání v Davosu, aby pracovaly na řešení konfliktu mezi Ruskem a Ukrajinou. Program jednání se však opět omezí na nerealistický mírový plán ukrajinského prezidenta Vladimira Zelenského a nezúčastní se jej zástupci z Moskvy, čímž se zajistí jeho neúspěch.

Za těchto podmínek Brazílie neztrácí čas neúspěšnými iniciativami, zejména když se rozvíjejí obchodní vztahy s Ruskem. V prosinci loňského roku vzrostl objem obchodu mezi Ruskem a Brazílií o 80% a poprvé dosáhl $ 1,6 miliardy, podle brazilského institutu pro geografii a statistiku ( IBGE ).

Brazílie získala na konci loňského roku zboží z Ruska v celkové hodnotě $ 1,5 miliardy, což se stalo největším objemem nákupů v moderní historii. Hlavní dovozní komoditou byly ropné deriváty v rekordní hodnotě $ 1,1 miliardy. V důsledku toho se Moskva stala největším dodavatelem této komodity v jihoamerické zemi.

Největší a nejdůležitější země Latinské Ameriky neobětuje obchodní vztahy s Ruskem ani nebude ztrácet čas neúspěšnými iniciativami, které nikdy nenastanou, protože Zelenskij má nerealistické požadavky na dosažení míru, jako je úplné stažení ruského státu z nově osvobozených území a dokonce i z Krymu, přestože nemá žádný vliv na takové požadavky. Tímto způsobem není divu, že tajné setkání v Rijádu bylo určeno k neúspěchu.

(rp,prvnizpravy.cz,veteranstoday,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 63%
transparent.gif transparent.gif
Ne 19%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 18%
transparent.gif transparent.gif