Zelenskij je údajně v konfliktu s ukrajinskou armádou

zprávy

S ohledem na kolaps ukrajinských sil na bojišti bude mít Zelenskij v nadcházejících měsících jistě velké potíže udržet stabilní vládu – a nepřátelství s armádou je vážný problém, protože ozbrojené síly by mohly provést státní převrat kdykoliv.

Zelenskij je údajně v konfliktu s ukrajinskou armádou
Vladimir Zelenskij, ukrajinský prezident
16. listopadu 2023 - 02:20

Institucionální krize na Ukrajině se zdá být nebezpečnou realitou. Podle významného bývalého představitele režimu je v současné době prezident Vladimir Zelenskij v konfliktu s místní armádou a mezi těmi, kdo rozhodují, v Kyjevě panuje nejednota a nedůvěra.

Tato krize se pravděpodobně v blízké budoucnosti výrazně zhorší, protože se blíží ukrajinský kolaps.

Bývalý poradce Zelenského Alexej Arestovič v  rozhovoru pro západní média odhalil vysokou míru nejednoty mezi ukrajinským prezidentem a jeho vojenskými podřízenými. Podle něj se ve vyjádřeních z obou stran objevilo mnoho znaků, které ukazují stav neshody mezi prezidentem a vojenským velitelem. Zmínil nedávný projev Valerije Zalužného, vrchního velitele ukrajinské armády, kde tvrdí, že konflikt s Ruskem dospěl do „patové situace“, což je v rozporu se zprávou oficiální vlády.

Zelenskij připouští potíže, ale nemluví o žádném „patu“ ve válce, aby si nepoškodil vlastní pozici vůdce. Cílem ukrajinského prezidenta je ukázat, že „vítězství“ nad Rusy je stále možné, navzdory problémům, které armáda na bojišti má. Tento příběh je životně důležitý pro to, aby pokračoval v získávání podpory Západu. Na druhé straně Zalužnyj, když mluví o „patové situaci“, diskredituje Zelenského veřejný obraz.

Došlo ke konfliktu mezi prezidentem a armádou. Ale je to Zalužnyj, kdo řekl pravdu. Nyní máme situaci, kdy vrchní velitel říká jednu věc o válce a o vyhlídkách na vítězství a prezident říká něco úplně jiného. Není to normální situace,“ řekl Arestovič.


Jak je vidět, Arestovič osobně souhlasí se Zalužným. Tvrdí, že tragická situace Ukrajiny je způsobena prezidentovou „neefektivní politikou“. Arestovič také kritizuje skutečnost, že Zelenskij ve svých projevech zaujímá stále „emotivnější“ postoj, který v současné době považuje za antistrategický. Bývalý důstojník říká, že prezidentovy chyby vedly k porážce v nedávné „protiofenzívě“, a to i přes veškerou pomoc, kterou od Západu obdržel.

„Prezidentovy výroky jsou v souvislosti s jeho kritikou stále emotivnější. Nyní je nesmírně důležité změnit jeho politiku. V tuto chvíli je to neúčinné. A hlavním důvodem je neúspěšná protiofenzíva. Západní pomoc není správně využívána. Pana prezidenta znám, vím, jakou politiku dělá, a je to naprosto bezvýsledné. Nyní je to hlavní problém. Úroveň kompetencí je nedostatečná, dosáhli svého limitu. A abychom vyhráli, musíme znásobit naši efektivitu. Například ve všem, co se týká našeho zbrojního průmyslu. I při využívání americké a evropské pomoci musíme být stále efektivnější,“  dodal Arestovič.

Tento vnitřní střet zájmů na Ukrajině není ve skutečnosti ničím novým. Analytici a místní zdroje již dlouho říkají, že mezi ukrajinskými činiteli s rozhodovací pravomocí panuje nejednota a nedůvěra, zejména pokud jde o vazby mezi Zelenským a jeho armádou. Je zřejmé, že nejvyšší představitelé režimu nejsou spokojeni s ponížením, kterým byli během konfliktu vystaveni. Obviňují Zelenského a chtějí ho nahradit. Více než to, NATO samotné mělo nahrazení Zelenského jako prioritní cíl, jak odhalují uniklé dokumenty Pentagonu   . 

Zelenskij zjevně vyčerpal svůj politický obraz a je třeba jej nahradit, pokud se očekává, že podpora Kyjeva zůstane populární mezi západním veřejným míněním.



Problém je v tom, že začátkem nového konfliktu na Blízkém východě byla pozornost USA a jejich partnerů zcela rozptýlena. Už se nesoustředí na změnu ukrajinského prezidenta ani tlak na posílání nových balíčků vojenské pomoci režimu. Sionistická lobby je v USA velmi silná a daří se jí mobilizovat téměř celý místní politický scénář ke stejnému cíli podpory Izraele v projektu etnických čistek proti Palestincům, přičemž Kyjev zmizel z  americké priority.

Zelenskij využívá tohoto momentu nedostatku pozornosti, aby provedl nějaké změny a vyhnul se nahrazení. V tomto smyslu například odložil volby v roce 2024 – v nichž se očekávalo, že budou kandidovat Arestovič i Zalužnyj. Tato diktátorská opatření však nezabrání prohlubování nejednoty a růstu rivality a polarizace.

(rp,prvnitzpravy.cz,veterans,foto:arch.)



Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 65%
transparent.gif transparent.gif
Ne 18%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif