Podle doporučení MMF a USA Ukrajina zvyšuje ceny plynu

byznys

Mezinárodní měnový fond několikrát požadoval po Kyjevu zvýšení ceny zemního plynu pro obyvatelstvo, naposledy začátkem března.

Podle doporučení MMF a USA Ukrajina zvyšuje ceny plynu
Ilustrační foto
22. dubna 2018 - 12:30

Ukrajinská vláda předložila MMF návrh na úpravu ceny plynu: V průběhu roku a půl od dubna 2018 se bude cena plynu zvyšovat čtvrtletně o 2-3%.

Následně zastupující americký ministr zahraničí John Sullivan během rozhovoru s ukrajinským ministrem zahraničí Pavlem Klimkinem vyzval ukrajinské orgány, aby zvýšily ceny plynu.

„Pan Sullivan telefonoval s ukrajinským ministrem zahraničí a doporučil, aby Ukrajina zdvojnásobila své reformní úsilí v provádění programů MMF, přijetí zákona o zřízení skutečně nezávislého protikorupčního soudu a zvýšila ceny plynu na úroveň parity vůči dovozu,“ oznámila mluvčí amerického ministerstva zahraničí.

Doporučení MMF Ukrajině: Chcete peníze? Musíte zvýšit cenu plynu!

"Ukrajina, která podepsala dohody s mezinárodními finančními strukturami, zejména Mezinárodním měnovým fondem (MMF), se zavázala ke zvýšení cen zemního plynu. Jestliže se rozhodli jít  na import paritu, tak to ve skutečnosti znamená zásah proti vlastním spotřebitelům," komentoval ukrajinské rozhodnutí zástupce generálního ředitele Institutu pro národní energetiku Alexander Frolov.

"Jakékoli zvýšení cen na jedné straně způsobí nárůst neplatičů. Na druhé straně podle stávajícího systému dojde k nárůstu počtu dotovaných spotřebitelů. Podle některých zdrojů je jich na Ukrajině okolo 70%. Podle jiných údajů - 50%. To znamená, že navrhované ceny plynu neodpovídají možnostem spotřebitelů. Proto po dalším nárůstu cen bude podíl spotřebitelů, kteří potřebují dotaci, stoupat. Jednoduše řečeno, jedná se o velmi chudou zemi a její obyvatelstvo nemůže fyzicky zaplatit takové ceny plynu, jaké jsou nyní. A to ještě více, když bude tato cena zvýšena na žádost západních partnerů, "uzavřel Frolov.


(rp,prvnizpravy.cz,rt,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 68%
transparent.gif transparent.gif
Ne 16%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 16%
transparent.gif transparent.gif