US sankce proti Nord Stream-2 hrubě porušují evropskou svrchovanost

byznys

Americké sankce proti společnostem podílejícím se na realizaci projektu Nord Stream- 2 jsou "hrubým zasahováním do evropské suverenity", řekl Michael Harms, předseda představenstva Východoevropské asociace německého podnikání.

US sankce proti Nord Stream-2 hrubě porušují evropskou svrchovanost
Michael Harms, předseda představenstva Východního výboru německé ekonomiky
14. ledna 2019 - 06:20

„Nemyslíme si, že sankce jsou pro německé společnosti nebezpečné. Jedná se také o evropský projekt s evropskými společnostmi. Považujeme za zásadně špatné dlouhodobé německé a evropské zásobování energií. A samozřejmě by to mělo vliv i na naše ekonomické zájmy, ale to není nejdůležitější věc. Nejdůležitější věcí by bylo ostré zasahování do evropské svrchovanosti, a to jsme pevně odmítli,“ odpověděl Michael Harms, předseda představenstva Východního výboru německé ekonomiky, v rozhovoru pro Deutsche Welle,  na otázku, jak jsou sankce USA ohrožující pro projekt Nord Stream-2.

„Upřímně doufáme, že dialogem s vládou USA neumožníme uskutečnění takových sankcí a nebudeme začínat novou obchodní válku,“ dodal Michael Harms.


„Společnost Nord Stream 2 má 627 dodavatelů z celého světa, včetně velmi specializovaných společností. Jedná se o absolutní specializované společnosti, které mají jedinečné know-how. Sankce proti těmto společnostem by přinejmenším výrazně zpozdily nebo ohrozily celý projekt,“ upozorňuje Michael Harms.

„Samozřejmě, záleží na hlasování v rámci Evropy. Teď to nemohu předvídat, ale my v Německu a také s našimi většími evropskými partnery se musíme postavit proti americkým sankcím,“ přiblížil Harms další možné kroky proti sankcím.

„Ukrajinu nechceme vyřadit z tranzitu Řekli jsme veřejně, i na tiskové konferenci, že potřebujeme tranzit přes Ukrajinu. Je to z čistě ekonomických důvodů, protože naše vlastní dodávky plynu v EU klesají natolik, že existuje prostor pro Ukrajinu. Vidíme také politickou složku, vždy jsme podporovali trilaterální úsilí EU-Ukrajina-Rusko a velice doufáme, že se konstruktivně dohodneme s Gazpromem,“ reagoval Michael Harms na otázku tranzitu přes Ukrajinu..

„A i  kdyby padla Angela Merkelová a s ní i spolková vláda, tak jsem přesvědčen, že každá spolková vláda bude tento projekt podporovat, protože musí podporovat na prvním místě německé a evropské zájmy a tento projekt je pro Německo důležitý,“ odpověděl Michael Harms na politické ohrožení projektu.

(rp,prvnizpravy.cz,DeutscheWelle, foto:arch.)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 64%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 18%
transparent.gif transparent.gif