Jak použít městské noviny pro předvolební zničení konkurence

politika

V Benešově nad Ploučnicí vám poradí jak těsně před volbami pomluvit konkurenci. Stačí vydat předvolební noviny tvářící se jako úctyhodné městské noviny s články proti politické konkurenci, píše František Roček.

Jak použít městské noviny pro předvolební zničení konkurence
Ilustrační foto
5. listopadu 2018 - 07:20

Kvůli vydání předvolebních novin byla doručena ústeckému krajskému soudu žaloba na neplatnost voleb v Benešově nad Ploučnicí ve volbách do zastupitelstev obcí konaných ve dnech 5.10. - 6.10.2018. Vydání klamavé tiskoviny ovlivnilo na poslední chvíli rozhodování voličů.

Ústecký krajský soud žalobu připustil jako důvodnou k jednání, které začne v pondělí po obědě, tedy 5.11.2018 v 13.45 hod.

Než krajský soud vyslechne svědky a podumá zda v tom, co se dělo, byla nezákonná rošťárna, připomeňme lidstvu jak lze pomluvit celkem lacino na malém městě volební konkurenci.

Noviny nebo leták?

Podle žaloby výsledek voleb v Benešově n. P. byl ovlivněn klamavým vydáním měsíčníku Benešovské noviny, což je oficiální tiskovina města. Těsně před volbami vydaný leták měl stejné grafické vyjádření a změněno bylo  slůvko ,,noviny" za slovo ,,speciál". Tyto klamavé noviny byly po městě roznášeny dva dny před volbami. Byly roznášeny též některými úředníky v čele s tajemníkem městského úřadu, a distribuovány do městských objektů (jako klub seniorů).

Proto dva žalobci z benešovské KSČM soudu sdělili, že občanům tím byla předložena tiskovina, na kterou ,,byli zvyklí", ovšem s informacemi, které nepravdivě osočovaly starostu, jeho volební stranu Koalice PRO Benešov a ještě jednu z politických stran, KSČM. Komunisté v těchto komunálních volbách získali 4.36% hlasů a o zhruba 15 hlasů plně vyplněných kandidátek se nedostali do zastupitelstva.

Mnoho občanů bylo podle žalobců těmito novinami zmateno a posuzovalo své volební preference pod vlivem atmosféry vyvolané těmito předvolebními novinami.


Nic zvláštního

Pavel Urx, zástupce Benešovských patriotů, tedy strany, která klamavé noviny vydala, napsal krajskému soudu naproti tomu, že společně s volebním seskupením Otevřená radnice, Náš Benešov a Českou stranou sociálně demokratickou dospěli k závěru, že je třeba oponenty trochu pošpinit. Označili to slovy, že chtěli napravit zkreslené, tendenční a ne zcela pravdivé údaje. Proto vydaly ,,Benešovský předvolební speciál".

„Připouštíme, že titulní část se použitím podobné fotografie a grafickým znázorněním podobá Benešovským novinám - tím ale podobnost končí,“ oponují žalobě.

Právníci žalovaným stranám poradili: Použijte podobné grafické prvky, ale s menšími odchylkami. Také typ písma a jeho velikost ať je o trochu jiná, aby tam bylo co nejvíce drobných odlišností. Občané, kteří vezmou předvolební pamflet do ruky, si takových drobností nevšimnou, pokud se zároveň nedívají na oficiální městský měsíčník.

Proto si mohli občané Benešova n. Pl. myslet, že jde o noviny vydávané před volbami jejich váženou benešovskou radnicí.

Jan Hamáček, celostátní boss ČSSD, oficiálně za sociální demokraty podepsal vyjádření ke krajskému soudu, že Benešovský předvolební speciál byl ve městě distribuován dva dny před volbami, což je naprosto fajn, protože taková distribuce není zakázána.

Rozdělená radnice

Pikantní je, že v žalobě se uvádí: Tajemník městského úřadu (čili úředník zastupující stát) se sám podílel na distribuci předvolebního letáku – novin v pracovní době tím, že zajistil distribuci do klubu seniorů, do městského objektu určeného k setkávání seniorů.

Další úředníci zvyšovali prestiž předvolebního speciálu tím, že obhajovali jeho informace na facebooku apod. V novinách – speciálu jsou účelová tvrzení několika vedoucích městských organizací, na které již nemohli pomluvení konkurenti reagovat, protože onen speciál se objevil mezi lidmi jenom 2 dny před volbami.



Řada občanů byla vydáním předvolebního speciálu zmatena a dotazovali se na podatelně městského úřadu na speciální noviny.

Zda vydání předvolebního speciálu tvářícího se jako městské noviny, ovlivnilo komunální volby natolik, aby byly zrušeny, o tom rozhodne soud.

(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 70%
transparent.gif transparent.gif
Ne 16%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 14%
transparent.gif transparent.gif