Erdogan nazval Izrael teroristickým státem

zprávy

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan uvedl, že Izrael je teroristický stát. Erdogan také odvolal turecké velvyslance z USA a Izraele.

Erdogan nazval Izrael teroristickým státem
Recep Tayyip Erdoğan, turecký prezident
15. května 2018 - 06:20

"Izraelský stát neustále zastrašuje okolní státy, Izrael je teroristický stát," řekl turecký prezident. Podle Erdogana jsou zásahy izraelských orgánů v pásmu Gazy genocidou.

Podle nejnovějších informací během konfliktů mezi Palestinci a izraelskou armádou, které byly způsobeny přesunem amerického velvyslanectví z Tel Avivu  do Jeruzaléma, bylo v pásmu Gazy zabito více než 55 lidí.

Turecko: Přesun velvyslanectví do Jeruzaléma je velkou chybou USA

Turecko odvolává své velvyslance z USA a Izraele

V souvislosti se současnou situací v pásmu Gazy, Turecko odvolalo své velvyslance ze Spojených států a Izraele, oznámil Recep Tayyip Erdogan.

„Ve jménu solidarity s našimi palestinskými bratry bude dnes  v Turecku vyhlášen třídenní smutek za ty zabité při střetech s izraelskými vojáky v pásmu Gazy,“ citovala agentura Anadolu  tureckého prezidenta.

Erdogan také oznámil svůj záměr uspořádat rozhovory s řadou světových vůdců, především s hlavou Palestiny Mahmúdem  Abbásem a generálním tajemníkem OSN Antóniem Guterresem.

Turecký prezident také oznámil svolání mimořádného summitu Organizace islámské spolupráce. Organizace islámské spolupráce je mezinárodní organizace sestávající z 57 členských zemí. Její snahou je být kolektivním hlasem islámského světa, chránit zájmy muslimů a zajistit jejich rozvoj.

V úterý 15. května v 10:00 se uskuteční zasedání Rady bezpečnosti OSN ko situaci v pásmu Gazy.

Jižní Afrika odvolává velvyslance z Izraele kvůli událostem v pásmu Gazy

Jižní Afrika se rozhodla stáhnout svého velvyslance z Izraele kvůli izraelskému zásahu v pásmu Gazy, píše  News24.

„Vzhledem k závažnosti  nedávných izraelských útoků,  vláda  Jihoafrické republiky rozhodla o okamžitém odvolání  velvyslance,“ řekl zástupce ministerstva zahraničí  Nvidhuvo Mabaya.

Bílý dům obvinil hnutí Hamas ze zodpovědnosti za mrtvé Palestince

"Jsme seznámeni se zprávami o pokračujícím násilí v pásmu Gazy. Odpovědnost za tato tragická úmrtí nese přímo hnutí Hamás, " uvedl Raj Shah, první náměstek tiskového tajemníka Bílého domu.

Hamás je zodpovědný za násilí na uzavřené hranici mezi pásmem Gazy a Izraelem, jakož i za smrt civilistů při střetech Palestinci a izraelskými vojáky, dodal  Raj Shah.

(rp,prvnizpravy.cz,anadolu,news24,twitter raj shah,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 71%
transparent.gif transparent.gif
Ne 15%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 14%
transparent.gif transparent.gif