Zachraňte ženský sport! Útok transgenderů na férové klání

politika

Průměrní mužští sportovci si uvědomili, že mohou dosáhnout dříve nedosažitelného úspěchu, pokud by mohli soutěžit proti ženám místo proti nejrychlejším mužům světa.

Zachraňte ženský sport! Útok transgenderů na férové klání
Ilustračí foto
26. dubna 2024 - 09:58

Podle nedávné studie financované Mezinárodním olympijským výborem, kterou ve svém článku zdůrazňuje deník New York Times, se zdá, že rozdíly v atletických výkonech mezi muži a trans ženami jsou zřejmé, a to i přesto, že společnost čelí rostoucímu tlaku k zahrnutí trans žen do ženských sportovních kategorií. Zásadní zjištění studie? „Trans ženy nejsou biologičtí muži.“

Komentář Cathy Devine, dlouholeté lektorky sportu a fyzické aktivity na University of Cumbria, na sociální síti X, byl kritický: „Studie porovnávala nevhodně vybírané trans ženy (muže) s fyzicky aktivními ženami.“ 

Sportovní vědec Tommy Kundberg zdůrazňuje, že porovnávané skupiny nebyly vhodně vybrány a hlavní srovnání se týká fit/trénovaných žen a netrénovaných trans žen, uvádí deník The New York Times.



Autoři studie nezakrývají své předsudky, když používají termíny jako „cisgender“ ženy a „při narození přiřazené ženy“, což vyvolává otázky o nestrannosti jejich přístupu a zpochybňuje jistotu pohlaví z údajů získaných při narození.

Hlavním výsledkem takových studií je však zmatek. Po letech, kdy bylo tvrzeno, že trans ženy jsou strašlivě utlačovány, mnoho lidí váhá odepřít jim přístup k jakékoliv aktivitě, včetně ženských sportů. Zmínky o úrovních testosteronu a maximální spotřebě kyslíku mnohé z nás, kteří nejsme vědci, mate.

(Lia Thomas, transgender plavkyně)

To vše odvádí pozornost od zjevného faktu, že muži jsou v průměru větší a silnější než ženy. Průměrný muž je o 13 cm vyšší a rozdíly ve skeletu umožňují archeologům určit pohlaví jedinců, kteří žili před tisíci lety. Tyto rozdíly nejsou možné skrýt ani na fotografiích z ceremoniálů předávání medailí, kde vysocí muži doslova zastiňují ženy, které právě porazili v zjevně nespravedlivé soutěži.

Psali jsme:

Na prahu olympijských her v Paříži jsou sázky vysoké. Průměrní mužští sportovci si uvědomili, že mohou dosáhnout dříve nedosažitelného úspěchu, pokud by mohli soutěžit proti ženám místo proti nejrychlejším mužům světa. Jsou frustrováni, když nemohou vnucovat své iluze ostatním, ale čelí nepřekonatelnému problému: Žádný výzkum nás nemůže oslepit před důkazy, které vidíme na vlastní oči.

(hýbl, NY Times, screen: abc)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 60%
transparent.gif transparent.gif
Ne 21%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 19%
transparent.gif transparent.gif