Focus: Prudký nárůst popularity hnutí Občané Říše v Německu!

zprávy

V Německu počet extremistických „Občanů Říše“ za rok vzrostl o 56%, napsal Focus s odkazem na německý Úřad pro ochranu ústavy.

Focus: Prudký nárůst popularity hnutí Občané Říše v Německu!
To není třeba překládat
16. ledna 2018 - 11:04

Reichsburgeři (v překladu - „Občané Říše“) jsou členy nacionalistického hnutí, které neuznává legitimitu Spolkové republiky Německo a nazývají se občany německé říše v hranicích roku 1937.

Podle Focusu dosáhl v lednu jejich počet 15,6 tisíc lidí. Většina z nich je v Bavorsku (3,5 tisice osob), Bádensku-Württembersku (2,5 tisíce) a Severním Porýní-Vestfálsku (2,2 tisíce). Začátkem roku 2017 napočítaly bezpečnostní služby asi 10 000 příznivců tohoto hnutí.

Uvádí se, že Reichsburgerové hodlají vytvořit vlastní armádu. Úřad pro ochranu ústavy zjistil, že zástupci hnutí z několika spolkových zemí uspořádali tajná setkání, na nichž se diskutovalo o vytvoření vojenské organizace.


„Podle svých slov se připravují na den X," řekl Focusu jeden vysoce postavený úředník, přičemž není jasné, co  tento den znamená (nicméně lze tušit, že nepůjde o květinovou slavnost s pivem a klobásami – pozn. red.).

Úřady se obávají, že myšlenka společné kvaziarmády mobilizuje dříve osamělé jednotlivé aktivisty a malé skupiny reichsburgerů a promění je v užší a silnou strukturu. Je známo, že mnozí z nich mají zbraně získané jak legálním, tak nezákonným způsobem.


Reichsburgerové přitáhli pozornost poté, co jeden z příznivců tohoto hnutí  v říjnu 2016 zabil policistu a zranil dva další. Podle německého politika Thomase Oppermana, který působil coby hlava sociálně demokratické frakce v Bundestagu, incident ukázal, že ti, kteří věřili, že reichsburgeři jsou jen „neškodnými duchy“, se tragicky zmýlili.

(kou, prvnizpravy.cz, focus.de, foto: youtube)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 70%
transparent.gif transparent.gif
Ne 16%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 14%
transparent.gif transparent.gif