Gabriel: Dnešní Evropa není založena na idealismu, ale drsných zájmech

zprávy

Dvojí evropské hodnoty a zájmy se prolínaly  v přednášce německého exministra Sigmara  Gabriela na univerzitě ve Flensburgu pro studenty a kupodivu bez kritické odezvy.

Gabriel: Dnešní Evropa není založena na idealismu,  ale drsných zájmech
Sigmar Gabriel, bývalý německý ministr zahraničí
30. dubna 2018 - 06:20

Před padesáti lety by  každý politik za tyto myšlenky a teze byl studenty kritizován, ale  právě překvapivě mladší návštěvníci v zaplněném přednáškovém sále ztratili už některé iluze o Evropě.

„Dnešní Evropa nebyla založena na idealistických základech, ale na drsných zájmech. Svět je v současné době ovládán zájmy, nikoliv hodnotami. Zvláště Němci by měli relativně naivní pohled na Evropu změnit," řekl Sigmar Gabriel.

„Před několika lety německé rozhodnutí nezasáhnout do syrského konfliktu nebylo ideální,“ pokračoval Gabriel, „ jiní, jako je Rusko, USA a Írán, jednali a prosazovalii své zájmy.“

Gabriel varoval před ztrátou důležitosti, které Evropa čelí.

"Mnoho lidí ve světě pozoruje Evropu, jak ztrácí své pozice," řekl Gabriel, „a ti, kteří již nemají moc, nejsou nejen mocní, ale i bezmocní."

Německý ministr zahraničí: Zrušme sankce EU vůči Rusku!

Podle Gabriela Evropa se musí naučit definovat své zájmy. USA, Čína, Rusko, Turecko - všichni prosazují své zájmy.

"Potřebujeme silnější vnější evropskou zájmovou politiku", což ale jak Gabriel tvrdí, tak ta nevzniká v Evropském parlamentu, ale mezi hlavními městy, “ Evropa zkolabuje, pokud bude trvat na tom, aby všechny státy byly postaveny na základě společných hodnot.“

„Je důležité, abyste se vždy vžili i do pozice ostatních. Itálie a Řecko myslí odlišně od Německa. Svojí hraniční politikou vyprovokoval Viktor Orban Evropskou unii, aby  nakonec zajistila  schengenské vnější hranice,“ připomněl Gabriel..


(rp,prvnizpravy.cz,shz.de,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 70%
transparent.gif transparent.gif
Ne 15%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 15%
transparent.gif transparent.gif