Irácký migrant byl po sérii žhářských útoků v Rakousku zatčen

zprávy

45letý irácký přistěhovalec je podezřelý z několika požárů v centru rakouského města Graz.

Irácký migrant byl po sérii žhářských útoků v Rakousku zatčen
Ilustrační foto
21. června 2019 - 06:20

Podle zprávy rakouského Kronen Zeitung vyšetřovatelé informovali, že žhářské útoky začaly kolem 10:40 v budově okresního soudu v Graz-West, kde podle mluvčí Elisabeth Dieberové byl vidět muž jak nějakou hořlavou kapalinou postříkal dveře, pak je zapálil a utekl.

Hned po tomto požáru se podezřelý dostal před radnici města Graz. „Personál ho viděl na video monitoru a spustil alarm,“ řekl Seigfried Nagl, mluvčí starosty.

Christian Köberl, svědek druhého žhářského útoku na budovu radnice, tvrdil, že to byly tři oddělené požáry se silným kouřem, že nebylo vidět na půl metru před sebe.
 
Po zapálení budovy radnice uprchlík opět uprchl a skončil na ministerstvu sociálních věcí a rodinného práva ve čtvrtém patře vládní budovy. Založil zde další sérii požárů, které nakonec vedly k evakuaci 150 zaměstnanců z budovy.

Poslední požár migrant založil v blízkosti hlavního vlakového nádraží v Grazu, kde byl podezřelý nakonec zatčen orgány, které byly nuceny mobilizovat velké množství policistů a dokonce i policejní vrtulník.

Naštěstí nebyla v důsledku požárů hlášena žádná zranění.

Rakouské úřady dosud nejsou přesvědčeny o motivu žhářských útoků, ale nevylučují možnost teroristického útoku.


Tento násilný výbuch je jen dalším z dlouhé řady zdokumentovaných případů násilí migrantů v Rakousku a Evropě od začátku migrační krize v roce 2015. Kronen Zeitung minulý rok na podzim uvedl, že více než 50% zločinů spáchaných v rakouském hlavním městě ve Vídni jsou vyšetřováni migranti jako podezřelí.

K útokům migrantů na policejní a vládní budovy došlo i v jiných západoevropských zemích, jako je Itálie, která musela nést nápor nekonečných vln masového přistěhovalectví ze Středního východu a severní Afriky.

V severoitalském městě Mirandola byli zabiti dva lidé a více než tucet bylo zraněno po požáru policejní stanice, kterou zapálil severoafrického migrant.

(rp,prvnizpravy.cz,kronenzeitung,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 70%
transparent.gif transparent.gif
Ne 16%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 14%
transparent.gif transparent.gif