Korespondent Haaretzu: Díky matičce Rusi, že ukázala Izraeli jeho místo!

zprávy

V posledních letech se Izrael „vymknul z kontroly“, bez zábran kontroluje libanonský vzdušný prostor a bombarduje území Sýrie, napsal korespondent Haaretz Gideon Levy.

Korespondent Haaretzu: Díky matičce Rusi, že ukázala Izraeli jeho místo!
Ruský protivzdušný raketový komplex S-300
28. září 2018 - 10:10

Rusko, které se po incidentu s IL-20 rozhodlo poslat do Sýrie S-300, bylo schopno Izrael „zadržet“, ukázat mu rámec toho, co je povoleno, uvedl novinář.

„Z mraků vystupuje paprsek naděje: někdo nastavuje rámec toho, co je Izraeli dovoleno. Poprvé po mnoha letech jiný stát dává jasně najevo Izraeli, že jeho vliv má své meze, že je nenormální, aby si dělal, co chce, že není jediným hráčem, že ho Amerika nemůže vždy pokrýt a že nemůže nekonečně škodit,“ napsal pro mnohé jistě překvapivě Gideon Levy, korespondent izraelského listu Haaretz.

Podle novináře potřebuje Izrael jako vzduch takové omezení. V posledních letech „arogance" a geopolitická situace umožnily zemi „vymknout se kontrole". Jeho letadla mohla kontrolovat libanonský vzdušný prostor, jako by byl jejich vlastní, a bombardovala Sýrii. Jeho jednotky pravidelně ničí Gazu, udržují ji v „nekonečném obléhání" a pokračují v „obsazování" západního břehu Jordánu.
 
„Najednou někdo vystoupil a řekl: „Zastavte to. Alespoň v Sýrii dost, to stačí." Děkuji matičce Rusi za to, že omezila dítě, které nebylo dlouhou dobu zpacifikováno," zdůraznil autor článku.
 
Podle něj ruská reakce vyvolala „ohromení" Izraele, což jen ukázalo, nakolik země potřebuje „zodpovědného dospělého, který ji může poučit". Koneckonců, po celá desetiletí nenarazila na takový „zvláštní fenomén".
 
Na jaře Bloomberg citoval bývalé a současné izraelské činitele, kteří vyhrožovali, že by letecké síly země vybombardovaly S-300, kdyby Rusko dodaly Sýrii tyto komplexy. Ale teď se tyto hlasy uklidnily, poznamenal Levi.
 
Podle názoru novináře má každý stát právo mít vzdušnou obranu, včetně Sýrie, a nikdo by neměl mít právo zbavit ji takové možnosti silou. Ale tato jednoduchá pravda zní izraelským úřadům jako něco „nerealistického". Zvykli si považovat svrchovanost ostatních zemí za „bezvýznamnou" a svoji vlastní za „posvátnou" a „nejvyšší". Oni „beztrestně" zasahovali do záležitostí tohoto regionu, skrývající se za skutečnými nebo smyšlenými obavami o národní bezpečnost. Ale všechno to nečekaně narazilo na ruské ne, které vrátilo Izrael zpět do reality.

 
To se stalo velmi příhodně. Když Izrael „přebýval v sedmém nebi štěstím“ kvůli tomu, že se velvyslanectví USA přestěhovalo do Jeruzaléma a snížily financování UNRWA (Blízkovýchodní agentura OSN pro pomoc paletinským běžencům), z Moskvy zaznělo varování. Možná to alespoň přinejmenším mírně vyrovná „intoxikaci moci", která v posledních letech převzala zemi a začne „se chovat rozumě a zotaví se". Kromě toho může být Rusko bezděčně pro Izrael „lepší, než ta šílená zkorumpovaná podpora, kterou dostává od současné administrativy USA a jejich předchůdců“, míní Levy.
 
„Rusko ukázalo světu způsob, jak se vypořádat s Izraelem, používaje pouze ten jazyk, kterému rozumí. Nechť ti, kterým skutečně záleží na blahu Izraele a spravedlnosti, se učí, jak se to dělá: jen s použitím síly," zdůraznil autor článku.

 
Podle novináře jen když je Izrael potrestán a donucen platit účty, jedná správně. Jeho letectvo bude muset přemýšlet ještě před zahájením dalšího bombardování v Sýrii, „jehož význam, pokud vůbec existuje, je nejasný".
 
„Kdyby takový ruský nýet také visel nad nebesy Gazy, nebylo by tolik zbytečných úmrtí a zkázy. Pokud by mezinárodní síly odmítly izraelskou okupaci, skončila by dávno. Místo toho máme Donalda Trumpa ve Washingtonu a mizerné odsouzení Evropské unie vystěhování obyvatel Chan al-Ahmaru,“ uzavřel Gideon Levy.

(kou, prvnizpravy.cz, haaretz.com, foto: arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 70%
transparent.gif transparent.gif
Ne 15%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 15%
transparent.gif transparent.gif