Les echos: Vítězství Zelenského je znamením hluboké krize demokracie!

zprávy

Vítězství „absolutního nováčka“ v politice Vladimíra Zelenského na Ukrajině je dalším důkazem ztráty důvěry veřejnosti v elity, které lze pozorovat nejen na Ukrajině, napsal na stránkách Les Echos francouzský geopolitický expert Dominique Moisi.

Les echos: Vítězství Zelenského je znamením hluboké krize demokracie!
Valadimir Zelenskij, vítěz prezidentských voleb
1. května 2019 - 04:20

Pokud to se to na první pohled jeví jako vítězství demokracie, ve skutečnosti volba nezkušeného vůdce v politice s sebou nese vážná rizika, varuje autor.

„S vítězstvím Vladimíra Zelenského (hrdiny populárního televizního seriálu „Sluha lidu") nad bývalým prezidentem Petro Porošenkem na Ukrajině změnil televizní seriál svůj status," poznamenal francouzský expert na geopolitiku Dominique Moisi na stránkách Les Echos. Televizní filmy se od nynějška staly nejen „nepostradatelným prostředkem pro porozumění náladám ve světě“, ale i „nástroji vítězné moci“.

Nicméně, vážně řečeno, přechod „ideálního prezidenta“ ze seriálu na pozici skutečného vůdce Ukrajiny je důkazem toho, že „demokracie zažívá jednu z nejzávažnějších krizí identity v historii“, pokázal autor. „Důvěryhodnost elit klesla na nejnižší úroveň, a to nejen na Ukrajině,“ vysvětlil Moisi. Národy, podněcované populisty, „už nikomu nevěří, kromě sebe“ a jakékoli zprostředkování vnímají jako zradu.


"Pokud jde o Zelenského, je „absolutním nováčkem“ v politice, který o ní nemá ani ponětí. „Kdo jiný než radikálně nový člověk je pro nový začátek nejvhodnější? V každém případě, nemají Ukrajinci nemají co ztratit,“ uvedl pozorovatel Les Echos. Ruští komentátoři „opatrně“ v tomto „Porošenkově ponížení“ upozorňují na důkazy o masovém odklonu Ukrajinců od „Majdanu“ a let, které následovaly, ale Moissy se domnívá, že takový výklad je „zkratkovitý“. Ve svém přesvědčení, že zvolili Zelenského, obyvatelé Ukrajiny předložili „hořké a střízlivé hodnocení celé politické zkušenosti země od získání nezávislosti po pádu SSSR" a především korupce - hlavní překážky pro přiblížení Kyjeva k Bruselu.

Na jedné straně to, co se stalo na Ukrajině, lze považovat ve striktním výkaldu za známku dobrého fungování demokracie, ale na druhé straně, volba Zelenského „zní jako varování“ demokratickým režimům po celém světě, uvedl expert. „Sebrat jakoukoliv legitimitu elitám znamená věřit v absolutní moudrost lidí“, která se, jak ukázala historie, může vážně mýlit - jako například v Německu v roce 1933, varoval Moisi.

Autor samozřejmě neporovnává „mladého, usměvavého herce židovského původu“ s Hitlerem, ale poznamenal, že svět se svým volbami stal „zcela nepředvídatelným“ místem, kde je legitimita v politice s největší pravděpodobností dosahuje naprostým nedostatkem zkušeností.

Jak odborník uvedl, je příliš brzy na to, aby se posoudilo, co bude volba Zelenského znamenat pro rusko-ukrajinské vztahy a střední a východní Evropu jako celek. Je možné, že se stane „zázrak“ a role ideálního prezidenta, který se plně oddal štěstí lidí, povzbudí Zelenského, aby překonal všechny překážky v reálné politice. Existuje však velké riziko, že tato zkušenost skončí pro Ukrajinu špatně a přispěje ke ztrátě legitimity nejen demokracie jako principu, ale také Ukrajiny jako suverénního státu, varoval Moisi.

(kou, prvnizpravy.cz, lesechos.fr, foto: arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 69%
transparent.gif transparent.gif
Ne 16%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 15%
transparent.gif transparent.gif