Maďarský ministr zahraničí přirovnal Ukrajinu k „nejtemnějším diktaturám“!

zprávy

Maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó uvedl, že politika Kyjeva k zakarpatským Maďarům „dosáhla děsivého dna" a připomíná mu akce „nejtemnějších diktatur", a to na portálu maďarské vlády.

Maďarský ministr zahraničí přirovnal Ukrajinu k „nejtemnějším diktaturám“!
Ilustrační foto
12. října 2018 - 11:04

Je očividné, že se vztahy napjaté mezi Ukrajinou a Maďarskem dostaly na novou úroveň a někteří komentátoři s nadsázkou hovoří, že další fází je "už jen válečný konflikt".

Diplomat zkritizoval akce Kyjeva v Zakarpatí, směřující, podle jeho mínění, ke změně národnostního složení regionu a také obvinil ukrajinskou Nejvyšší radu ze „spiknutí s extrémisty".

Szijjártó dodal, že Maďaři žijící na Ukrajině se mohou v budoucnu spolehnout na pomoc Budapešti a že již diskutoval o situaci se zástupcem amerického ministerstva zahraničí a náměstkem generálního tajemníka NATO.


Skandál mezi Kyjevem a Budapeští vypukl 19. září, kdy bylo zveřejněno video, které zobrazilo údajné vydávání maďarských pasů v Zakarpatí. Na záběru lidé opakují  třikrát text přísahy na pozadí maďarské vlajky. Po hymně dostávali majitelé nových maďarských pasů instrukce, včetně utajení „před státními strukturami Ukrajiny skutečnost, že získali maďarské občanství".

Ukrajinský ministr zahraničí Pavel Klimkin tentýž den požadoval od Maďarska vysvětlení. Po neúspěšném pokusu stran dosáhnout dohody, Kyjev vyhostil maďarského konzula ve městě Beregovo ze země.

V reakci na to vyhostily maďarské orgány v Budapešti ukrajinského konzula.

Na počátku tvrdých sporů nicméně stál ukrajinský zákon o vzdělávání, který podle Maďarska, Polska, Rumunska a Ruska utlačuje národnostní menšiny na Ukrajině.

Zároveň maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó  připomněl „hrozbu zablokování vstupu Ukrajiny do EU a NATO".

(kou, prvnizpravy.cz, kormany.hu, foto: arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 70%
transparent.gif transparent.gif
Ne 15%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 15%
transparent.gif transparent.gif