Počet „říšských občanů“ se za dva roky téměř zdvojnásobil

zprávy

V posledních dvou letech se počet "občanů říše" v Německu zdvojnásobil. Pravicové seskupení „Občané říše“ tvrdí, že Německá říše nadále existuje v rámci hranic z roku 1937 a Spolková republika  neexistuje.

Počet „říšských občanů“ se za dva roky téměř zdvojnásobil
V Německu se objevila i videohra z doby nacistické éry
28. října 2018 - 10:16

Německé zpravodajské služby zjišťují důvody proč došlo k takovému nárůstu.  Někteří  němečtí politici považují "občany říše" za přímou hrozbu pro stát a požadují zákaz jejich práva vlastnit zbraně a zahrnout je do seznamů extremistů.

Podle zjištění spolkové vlády je nyní v Německu 19 000 tzv. Občanů říše a „Selbstverwalter“ (Samosprávci).  950 z nich je klasifikováno jako pravicoví extremisté, jak vyplývá z odpovědi Spolkového ministerstva vnitra na otázku Zelených v Bundestagu.

„Počet říšských občanů se stále zvyšuje, plánují svržení spolkové vlády“ uvedla  Irene Mihalicová,  mluvčí parlamentní skupiny Alliance 90 / Zelení v Bundestagu, „ je to vyzbrojené a pravicově extremistické hnutí a je zarážející, že zákaz jejich práva vlastnit zbraně stagnuje."

Ve svém prohlášení Irene Mihalicová vyzvala tajné služby, aby jednali  rychle než aby jenom analyzovali, a také vyjádřila obavu, že ne všichni "občané říše", kteří plánují  svržení stávající vlády, jsou považováni za pravicové extremisty.

K 31. březnu bylo zaregistrováno 1200 Občanů říše a Samosprávců s povolením vlastnit zbraně. K 30. červnu počet povolení klesl na 920, ale 30. září opět vzrostl na 940.


Stoupenci „Občanů říše“ rozšiřují konspirační teorie, často odmítají demokracii, podporují pravicový a historický revizionismus a popírají holocaust . Jedním z hlavních argumentů této skupiny je rozhodnutí Spolkového ústavního soudu z roku 1973 (BVerfGE 36, 1 ff.). Používají své vlastní "císařské" pasy a poznávací značky na automobilech.

(rp,prvnizpravy.cz,welt,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 70%
transparent.gif transparent.gif
Ne 15%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 15%
transparent.gif transparent.gif