Rusko: „Bílé přilby" dodaly jedovaté látky do skladu militantů v Sýrii!

zprávy

Zástupci „Bílých přileb“ přivezli velký náklad toxických látek do syrského skladu Sarakib, používaného „Ahrar al-Sham“, prohlásil vedoucí Centra pro usmíření znesvářených stran Alexej Cygankov.

Rusko: „Bílé přilby" dodaly jedovaté látky do skladu militantů v Sýrii!
"Bílé přilby" při inscenaci "záchranných prací"
29. srpna 2018 - 11:05

Chemické zbraně dorazily na dvou velkokapacitních nákladních automobilech. Vozidla byla doprovázena osmi zástupci organizace. Ve skladišti se setkali se dvěma veliteli militantů. Informace o tom poskytlo několik nezávislých zdrojů z provincie Idlib.

„Později byla část nákladu v plastových sudech bez značení přesunuta na další místo ozbrojenců v jižní provincii Idlib k inscenaci použití chemických zbraní a následné obvinění vládních sil z používání chemických prostředků proti civilnímu obyvatelstvu,“ citovala RIA Novost zástupce centra.

Ruské Centrum pro smíření vyzývá velitele ilegálních ozbrojených formací vzdát se provokace a jít cestou mírového urovnání situace v oblastech pod jejich kontrolou.


Připravená provokace

V neděli mluvčí mluvčí ministerstva obrany, generálmajor Igor Konašenkov, uvedl, že provokace s použitím chemických zbraní je plánována v nejbližších dnech. Cílem má být obce Kafer-Zait, která se nachází šest kilometrů jižně od města Habita.

Podle Konašenkova, po zinscenování útoku mají „záchranáři Bílých přileb" natáčet příběhy pro Blízký východ a anglickojazyčná média.

Zároveň ruské ministerstvo zahraničí upozornilo, že USA jsou připraveny reagovat na použití chemických zbraní v Sýrii.

Jak uvedla Heather Nauertová, Washington vyzval Moskvu, aby varoval Damašek před použitím chemických zbraní.

„Bílé přilby“

Organizace „Bílé přilby“ („White helmes“) se zavázala chránit civilní populaci Sýrie s politickou neutralitou a nezúčastněním se na ozbrojených akcích.

Na internetu se v posledních letech začaly stále více objevovat videa, na kterých lidé z „Bílých přileb“ zachraňují děti z trosek. Souběžně však existovaly i záznamy, kde je vidět, jak si stejné „Bílé přilby" vytvářejí zinscenované příběhy, patřičně opatřují „make-upem postižené" a diktují,  co musí říkat. Navíc syrští novináři ukázali několik materiálů, na nichž byli „záchranáři" vyfoceni se zbraněmi a ve vojenské uniformě. Podle nich právě členové této organizace podporují teroristy „Al-Kájdy“.

Ruské ministerstvo zahraničních věcí označilo činnost „Bílých přileb“ za součást rozsáhlé informační kampaně zaměřené na diskreditaci syrských úřadů. Činnost této organizace finančně dotují jak Spojené státy, tak Velká Británie.

(kou, prvnizpravy.cz, ria.ru, foto: arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 69%
transparent.gif transparent.gif
Ne 16%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 15%
transparent.gif transparent.gif