Sabah: USA utrpí v Hong Kongu druhé fiasko!

zprávy

Nemalou roli v nepokojích v Hongkongu hrají Spojené státy, které v regionu realizují projekt „barevné revoluce“, uvedl turecký tisk.

Sabah: USA utrpí v Hong Kongu druhé fiasko!
Ilustrační foto
20. srpna 2019 - 11:06

Podle turecké publikace Sabah se Amerika již pokusila tento projekt realizovat v Hong Kongu v roce 2014, ale jejich snaha byla Čínou zastavena a jak je autor článku přesvědčen, že se totéž stane i tentokrát.

Hong Kong, který byl v letech 1842 až 1997 britskou kolonií, je v současné době na špičce světové agendy v souvislosti s protesty podporovaných Spojenými státy. Podle Sabahu se pozice Číny, která uviděla, že Spojené státy a Velká Británie uskutečňují v Hong Kongu projekt „barevné revoluce“, postupně přitvrdila. Peking 14. srpna ostře odpověděl Trumpově administrativě: „Hong Kong není vaše věc. Zabývajte se vlastními záležitostmi.“ A předtím Čína razantně vzkázala Velké Británii: „Nezasahujte do záležitostí Hong Kongu. Tohle už není britská kolonie.“ Kromě toho protestující, kteří chodí po ulicích Hong Kongu s americkými a britskými vlajkami v rukou, Čína varovala: „Oheň, s nímž si hrají, je samotné spálí.“
 
Jak uvedl autor článku, na projekt „barevné revoluce“ nelze pohlížet bez analýzy z hlediska finančního kapitálu, který by měl zajistit hegemonii dolaru. Hongkong byl vybrán jako cíl již v roce 2014, ale díky opatřením Číny se tyto plány neuskutečnily. Nyní si Spojené státy chtějí prostřednictvím hongkongské krize na jedné straně změnit cestu bilionu dolarů, na druhé straně narušit projekt moderní Hedvábné cesty a vytvoření asijské zóny volného obchodu vedené Čínou, která by se mohla stát největší ekonomikou na světě.


Sabah však dochází k závěru, že Amerika, která nedokázala svrhnout Čínu během asijské krize v roce 1999, má opět malou šanci. Trump, který nedokázal v Hong Kongu dosáhnout toho, co chtěl, a hrozil, že opustí Světovou obchodní organizaci, již tak prokázal slabost své země.
 
„Zdá se, že Spojené státy, které v Hong Kongu loví bilion dolarů, opět padnou do pasti, kterou určí Čína. A stejně jako v roce 2014 utrpí další vážnou porážkou,“ uzavřel autor článku v tureckých novinách.

(kou, prvnizpravy.cz, sabah.com.tr, foto: arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 70%
transparent.gif transparent.gif
Ne 15%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 15%
transparent.gif transparent.gif