Strana.ua: Jasná provokace s „vraždou" Babčenka!

zprávy

V případě „atentátu" na novináře Arkadije Babčenka neexistují žádné jasné důkazy o tom, že se na tom podílely ruské zvláštní služby, citoval ukrajinský list Strana.ua zdroje orgánů činných v trestním řízení.

Strana.ua: Jasná provokace s „vraždou" Babčenka!
SBU se pochlubila zatčením "podezřelého"
1. června 2018 - 04:20

Předtím šéf SBU Vasilij Gricak ohlásil zadržení jistého „občana Ukrajiny G." (pozdději vyšlo najevo, že jde o Borise Germana). Podle vyšetřovatelů si najal zabijáka, aby zabil novináře na základě pověření ruskými tajnými službami.

Zdroje publikaci vysvětlily, že Germaan je podnikatel, který pracuje v oblasti dodávek zbraní pro armádu a nejednou se ocitl v konfliktu s konkurencí. Podle samotného podezřelého byl před nějakým časem osloven důstojníky rozvědky a nabídli mu, aby se účastnil kontrarozvědné operace.

Podnikatel souhlasil, ale brzy osoba, která přišla s nabídkou, zmizela, a v SBU začali tvrdit, že pracoval pro ruské tajné služby. Ale v materiálech SBU žádné důkazy o tom, že by lidé, s nimiž se German setkával, pracovali pro ruské tajné služby, nejsou.


„To znamená, že se jednalo o naprosto čistou provokaci. Zákazník přitom figuruje ve spisech SBU jako „neznámá osoba", která spolupracuje s ruskými tajnými službami," vysvětlil zdroj.

Večer 29. května ukrajinské ministerstvo vnitra oznámilo, že byl Babčenko zastřelen na prahu svého bytu v Kyjevě. Byl zveřejněn dokonce identikit podezřelého. Okamžitě poté bylo vedením Ukrajiny obviněno z vraždy novináře Rusko, a to i v OSN.


Druhý den se "zázračně vzkříšený" novinář objevil na tiskové konferenci bezpečnostní služby Ukrajiny. Gricak vysvětlil, že tajné služby obdržely informace o nadcházejícím atentátu na Babčenka a zabránily mu.

Ve stejný den SBU informovala o zadržení podezřelého z přípravy atentátu. Agentura zveřejnila videozáznam, v němž pracovníci služby zkroutili ruce muži, který jde po ulici, spoutali jej a usadili do autobusu.

(kou, prvnizpravy.cz, strana.ua, foto: z videa sbu)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 70%
transparent.gif transparent.gif
Ne 15%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 15%
transparent.gif transparent.gif