Trumpa zasáhla nevídaná vlna kritiky po setkání s Putinem!

zprávy

Americký prezident Donald Trump se ocitl v palbě kritiky amerických senátorů za první celoformátovou schůzku s ruským vůdcem Vladimirem Putinem.

Trumpa zasáhla nevídaná vlna kritiky po setkání s Putinem!
Donald Trump a Vladimir Putin
17. července 2018 - 10:15

Navzdory tomu, že se obě hlavy států považovaly schůzku za úspěšnou a prospěšnou pro bilaterální vztahy, mnozí politici ve Spojených státech neocenili snahu Trumpa zlepšit vztahy s Ruskem. Naopak.

Americký prezident během tiskové konference předvídal, že bude kritizováno, ale nepřikládal tomu velký význam. Poznamenal, že radši půjde do politických rizik v zájmu světa, než riskovat svět kvůli politice. Reakci ve Spojených státech zaznamenala RIA Novosti.

„Obscéní gesto"

Například demokratický senátor z Connecticutu, Chris Murphy přirovnal zahraniční cestu šéfa Bílého domu s obscénním gestem vůči Spojeným státům.

„Celá tahle cesta je obří prostřední prst, který ukazuje prezident Trump vlastní zemi. Z toho poklesla čelist,“ napsal Murphy na Twitteru.

Připojil odkaz na projev Trumpa na tiskové konferenci s Putinem, kde se amerického prezidenta zeptali, jestli souhlasí s americkou rozvědkou ohledně obvinění Ruska ze zasahování do amerických voleb. Trump odpověděl, že nemá důvod domnívat se, že by se Rusko takovým zásahem zabývalo.

„Nemyslel jsem si, že bych se dožil takového dne“

Republikán Jeff Flake je zase přesvědčen, že Trump přesouvá odpovědnost za „ruskou agresi“ na Ameriku.

„Nikdy by mě nenapadlo, že se dožiju dne, kdy bude náš americký prezident stát na jevišti s ruským prezidentem a svalovat vinu na Spojené státy za ruskou agresi. Je to ostudné,“ napsal arizonský senátor na Twitteru. Ovšem neupřesnil, o jakých slovech Trumpa hovoří.

„Je šílené, že Trump věří Putinovi"

Senátor Mark Warner napsal na Twitteru, že tím jak se americký prezident postavil na Putinovu stranu proti americké rozvědce a obvinil Spojené státy, že Rusko napadlo americkou demokracii - to je naprostá ostuda.

„Je šílené, že prezident Spojených států napadá FBI a věří Putinovi spíše, než jeho vlastním rozvědčíkům a důkazům předložených Sněmovně a Senátu. Ohromující!“ uvedl senátor Chris van Hollen.


Senátorka Elizabeth Warrenová zase prohlásila, že „Trump zvláště využil mezinárodní arény, aby zhanobil Ameriku“. podkopal a oslabit její instituce, aliance - a označila prezidentův projev za  „hanbu“.

„Velezrádce"

Exředitel CIA v administrativě Baracka Obamy John Brennan označil projev prezidenta Trumpa za zradu.

„To dokonce překračuje mezní úroveň trestné činnosti. Nebylo to nic méně, než zrádné. Komentáře Trumpa byly nejen hloupé. Je zcela v Putinově kapsy. Kde jste,  republikáni-patrioti?“ napsal Brennan na Twitteru.

„Nutno prověřit!"

Během tiskové konference Putin dal Trumpovi míč ze Světového poháru. Tím ruský vůdce odpověděl na otázku, na čí straně je nyní iniciativa v Sýrii. Ovšem dal tak příčinu k bizarní kritice.

Americký senátor Lindsey Graham navrhl zkontrolovat Trumpovi darovaný fotbalový míč na přítomnost odposlouchávací zařízení.

„Na jeho místě bych prověřil fotbalový míč na přítomnost odposlechových zařízení, a nedopustil bych, aby se dostal do Bílého domu,“ uvedl Graham na Twitteru.

„Nejostudnější řeč"

Kromě toho se celkem očekávaně spustila kritika i moderátorem kanálu CNN Andersonem Cooperem, který popsal Trumův výkon Trump za nejostudnější ze všech prohlášení v přítomnosti ruského vůdce.

„Viděli jste, pravděpodobně, na tomto summitu nejostudnější projev amerického prezidenta před ruským lídrem, které jsem kdy viděl. Příšerná tisková konference,“ prohlásil známý moderátor..

Rusko kategorický odmítá obvinění z vměšování do voleb, uvedl na tiskové konferenci opakovaně Putin. Navíc důkaz o jakémkoli vlivu Ruska na volební výsledek neexistuje. Ruský prezident nabídl svému protějšku možnost vypravit do Ruska své vyšetřovatele k výslechu osob, které jsou obviněny  z vměšování (týmem zvláštního prokurátora Roberta Muellera – pozn. red.).

Trump uvedl, že 12 Rusů uvedených v obžalobě nemá „nic společného s volbami" a „tito lidé nejsou spojeni s volební kampaní". Rovněž pozitivně zhodnotil Putinův návrh vyslat vyšetřovatele do Ruska.


Pokud si veškerou tuto kritiku Trumpa shrneme (a je jistě mnoho jiných důvodů proč amerického prezidenta kritizovat), pak stojíme před zásadní otázkou: Měl prezident USA vyhlásit Rusku válku? Jinou interpretaci dogmatické ideologické kritiky si nelze vyložit.

Je snad chybou, že se lídři jaderných supervelmocí v napjaté době sešli a jednali? A má svět krutě zaplatit za to, že demokratická kandidátka na amerického prezidenta prohrála volby? Zdá se, že Donald Trump, přes veškeré výhrady, které jsou vůči němu i oprávněné, tuto skutečnost pochopil a odmítl.

(kou, prvnizpravy.cz, ria.ru, foto: arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 70%
transparent.gif transparent.gif
Ne 15%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 15%
transparent.gif transparent.gif