Vzkaz Chorvatům: Ustašovci zabíjeli srbské děti pro vaši budoucnost!

zprávy

Ustašovci už nevěděli, jak likvidovat oběti, takže vynalézali nové a nové metody a byli v tom velmi nápadití. Až v roce 2020, kdy se otevřou archivy Vatikánu, budeme vědět, jak byli ustašovci brutální.

Vzkaz Chorvatům: Ustašovci zabíjeli srbské děti pro vaši budoucnost!
Adolf Hitler a Ante Pavelič
20. června 2019 - 09:01

„Žádný zločin není větší než zabíjení dětí. Když se podíváme jací zločinci vedli koncentrační tábor Jasenovac,  jakou se řídili ideologií, která je vedla k tomu, aby zabíjeli nevinné srbské děti, přesahuje to vše, co si dokážeme představit. Zabít dítě znamená zabít jeho a budoucnost jeho lidí!,“ říká Michael Berenbaum, americký profesor a expert na holocaust,v rozhovoru pro Informer.rs.

„Chci poradit chorvatské vládě a lidem – neopakujte historii, ale musíte čelit minulosti,“ radí Michael Berenbaum.

Proč svět tak málo ví o koncentračním táboře  Jasenovac, ačkoli to bylo z větší části stejné jako Osvětim, a zvláště zde byly mučeny a zabíjeny dětí?

Badatelé holocaustu se většinou zabývali německými zločiny a teprve v poslední době se objevila úplná pravda o zvěrstvech v Litvě, Lotyšsku, Estonsku, na Ukrajině a tehdejším NDH (Nezávislý stát Chorvatsko). V Jasenovaci byl komplexní proces zabíjení a potlačování Srbů. Žádný zločin než zabíjení dětí. A to proto, že vy nevíte co z dítěte může vyrůst.


Zabít dítě znamená zabít, zničit jeho a budoucnost jeho lidí. Představte si, že tam je někdo, kdo odpoledne zabíjí cizí děti, a pak odpoledne ty samé ruce objímají své děti ... Když se podíváme na ty, kdo vedl Jasenovac a co dělali, právě ta myšlenka, že by mohli zabíjet děti… A učí nás o některých velmi hlubokých a děsivých věcech, že lidé jsou připraveni dopustit se absolutního zla.

A zatímco Němci zabíjeli své oběti kulkami nebo plynovými komorami, v případě ustašovců to tak nebylo. Historik Gideon Graef tvrdí, že vymysleli až 57 různých způsobů, jak zabít Srby ...



Ze začátku nacistické zabíjení Židů bylo náročné,  nejprve přivedli oběti na jedno místo a stříleli po jednom, takže museli pít alkohol před a během a po popravě, aby to mohli snést. To je důvod, proč došlo ke změně taktiky, vznikly plynové komory, doslova industrializovali zločin. A tady v Jasenovaci ti darebáci vynalézali nové a nové metody zabíjení, údajně jich bylo 57,  ale nebylo pochyb o tom, že existuje mnoho způsobů, jak zabít Srby a úroveň krutosti byla obrovská.

Chorvatské úřady dnes tvrdí, že Jasenovac byl „obyčejný pracovní tábor“ a že v něm bylo zabito mnohem méně než 800 000 Srbů, Židů a Romů!

„Je třeba poznamenat, že po holocaustu Německo upřímně přijalo vinu a odpovědnost za spáchaná zvěrstva a činila pokání z toho, co se dělo jménem německého národa. A oni budovali demokracii založenou na lidských právech a rozmanitosti a začlenili ji do svého ústavního pořádku. Chtěl bych tedy poradit chorvatské vládě a jejich lidem - neopakovat historii, ale čelit vaší minulosti, a tak změníte svou budoucnost,“ připomíná Berenbaum.

Proč, alespoň po druhé světové válce, jsme neslyšeli tu pravdu o Jasenovaci?

Nejprve během války někteří odmítli plně přijmout to, co se děje v Jasenovaci. Bylo to jako tabu. Nepřistupujte k němu, nedotýkejte se, nedívejte se, neposlouchejte, co se tam děje. Ale jistě každý věděl, že jejich sousedé chybí, že Židé byli přepravováni a že každá stezka byla ztracena, stejně jako Srbové. Komunisté se možná pokoušeli vytvořit sjednocený jugoslávský národ. Určitě měli jedinečnou schopnost selektivně uspořádat svou historii, aby splnili své politické cíle.

(rp,prvnizpravy.cz,informer,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 70%
transparent.gif transparent.gif
Ne 15%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 15%
transparent.gif transparent.gif