Telegraph: Konzervativci hrozí Mayové „občanskou válkou“!

zprávy

„Pokud chce Mayová v Konzervativní straně občanskou válku, přesně to se stane," tvrdí  euroskeptičtí britští poslanci.

Telegraph: Konzervativci hrozí Mayové „občanskou válkou“!
Theresa Mayová, britská premiérka
18. července 2018 - 10:10

Jak uvedl The Daily Telegraph, nejhorlivější bojovníci za brexit se spojili v jednom internetovém chatu s cílem koordinovat své úsilí a za pomoci parlamentního hlasování rozložit „příliš měkké“ plány Mayové na odchod z EU.

Více než 100 euroskeptiků vládnoucí konzervativní strany ve Velké Británii, neboli toryové, si vytvořili vlastní skupinu na WhatsApp a snaží se překazit plány premiérky Theresy Mayové ohledně brexitu, napsal The Daily Telegraph.

V blízké budoucnosti budou hlasovat pro změny celních předpisů, které zpřísňují obchodní vztahy s EU a mohou zcela narušit plány Theresy Mayové, přezdívaná „Chequers“. Tento projekt se zabývá problematikou obchodu mezi Spojeným královstvím a EU po brexitu a v očích premiérky představuje kompromis pro obě strany. Zatímco Mayová chce vytvořit zónu volného obchodu s Evropou, její oponenti vyzývají Londýn k mnohem tvrdšímu postoji.


Ve svém chatu, v jehož v čele je bývalý ministr pro brexit Steve Baker, se poslanci snaží koordinovat taktiku pro nadcházející hlasování proti Mayové. Podle deníku to může být pro premiérku „nejhorší noční můra“, v které prolíná nespokojenost řadových členů a organizovaná práce partijních ideologů, jako je Baker, který byl jedním z těch, kteří původně donutili předchůdce Mayové Davida Camerona uspořádat referendum k vystoupení z EU.

Jak noviny zjistily z jejího pramene mezi euroskeptiky, skupina aktivně rozvíjí strategii pro hlasování konzevativců, proti které nemohou nic dělat ani parlamentní organizátoři řízení celého procesu. „Pokud chce zahájit občanskou válku v Konzervativní straně, je to přesně to, co se stane," poznamenal nejmenovaný euroskeptik. Podle The Daily Telegraph, pokyny v tomto chatu se netýkají jen „Chequers“, ale i „všech ostatních iniciativ, které je třeba zlikvidovat".


V chatu, výňatky ze kterého vydání zveřejnilo, Baker povzbuzuje přívržence jednat rychle a společně pracovat, aby hlasovali pro potřebné opravy.

Je celkem pravděpodobné, že torye povzbuzuje i postoj amerického prezidenta Donalda Trumpa, který proces brexitu v podání Mayové kritizoval jako „měkký“, a navázal to na budoucí exkluzivní smlouvu USA a Spojeného království po brexitu.

(kou, prvnizpravy.cz, telegraph.co.uk, foto: arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 70%
transparent.gif transparent.gif
Ne 15%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 15%
transparent.gif transparent.gif